|

Husagić: BiH je u Stracheu izgubila političkog neprijatelja, ovo je opomena i Dodiku

Husagić: BiH je u Stracheu izgubila političkog neprijatelja, ovo je opomena i Dodiku
454
Piše: A. D.
19.5.2019. u 13:47
87
komentara
454

dijeljenja
Husagić: BiH je u Stracheu izgubila političkog neprijatelja, ovo je opomena i Dodiku Ahmed Husagić
Odlazak prvog čovjeka Slobodarske partije Austrije Heinza - Christiana Strachea sa političke scene je prevashodno snažan udarac za desnicu u Austriji jer kao i sve desne partije, tako je i FPÖ gradio svoj status na osnovu jedne osobe, kazao je u razgovoru za Klix.ba Ahmed Husagić, koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije.
"Sam koncept, ja sam partija, a partija sam ja, proizvodi i način razmišljanje i djelovanje koje smo vidjeli u videu. Što znači, ja sve mogu i smijem pa čak i kada se radi o nelegalnim stvarima. Takve vrste vladavine vidimo trenutno u mnogim zemljama Europe i svijeta. Također i u BiH već više od dvije decenije", kazao nam je Husagić.

Kaže da je ovo opomena svim političkim partijama u Evropi, da se saradnja sa lobijima koji žele da destabilizuju Evropu.

"Na prvom mjestu mislim na ruski lobi, na kraju može skupo platiti. U svakom slučaju, BiH je izgubila dvojicu političkih neprijatelja što se u konačnici može odraziti pozitivno na napore da se nađe jedan politički konsenzus unutar države", rekao je Husagić.

Ko će profitirati iz ove situacije je upitno, navodi on. Da li će na izborima za EU parlament, koji će se održati 26. maja, a poslije i za nacionalni parlament najvjerovatnije u septembru doći do apstinencije glasaca FPÖ ili će oni preći u neki drugi tabor ostaje da se vidi.

"Ono što bi bilo problematično, je da ti glasači povjere svoj glas konzervativnoj partiji što je u konačnici isto kao i slobodarskoj, jer je konzervativna partija ÖVP i njen predsjednik Sebastian Kurz preuzela teme desno-radikalne partije, tako da se na planu suživota i odnosa prema manjinama ne bi ništa puno promjenilo. Ono što treba da raduje svakoga je da su kako predsjednik stranke Strache ali i Johann Gudenus završili svoju političku karijeru. Oni su bili i jedni od najglasnijih raspirivača mržnje prema strancima a posebno prema muslimanima. Također ova dvojica su bili i jaka podrška separatistima za prekrajanja granica na balkanu a posebno u BiH", ističe Husagić.

To je, kaže, Strache i javno par puta izjavio. On dodaje da je ovim Dodik izgubio jedinu podršku u Evropi i misli da je zadugo neće dobiti.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...