Odgovor na kritike
36

Hurtić: Vlada FBiH se ne miješa u izbor novog predsjednika Sindikata

Klix.ba
Savjetnik u Vladi FBiH Zlatko Hurtić nakon tvrdnji aktuelnog rukovodstva Saveza samostalnog sindikata BiH da je Vlada FBiH umiješana u izbor novog predsjednika poručuje da su te optužbe smiješne i apsurdne.

"Kao prvo, glasanje na kongresu je bilo tajno, a vladini predstavnici niti su bili pozvani niti su prisustvovali Kongresu. Ismet Bajramović, a posebno Selvedin Šatorović bez ikakvih dokaza iznose neistine kako bi prikrili ono što se zaista desilo", poručuje Hurtić.

Podsjećamo medijima su zabranili prisustvo kongresu. Međutim bez obzira na to javnost je upoznata da kongres najprije i to većinom glasova nije usvojio izvještaj o radu niti finansijske izvještaje rukovodstva SSS BiH na čelu sa Bajramovićem, poručuje između ostalog Hurtić.

"Samim tim bilo je više nego jasno da Šatorović, desna ruka Bajramovića nema podršku delegate što se pokazalo tačnim jer ga je protivkandidat u prvom krugu glasanja porazio sa značajnom većinom glasova. Nakon toga nastaju manipulacije u režiji Šatorovića koji nije imao snage da prizna poraz pa je zajedno sa Bajramovićem i svojim pristašama napustio Kongres čime ga je svjesno minirao", kazao je Hurtić.

Dodaje da su na ovaj način ponizili su sindikalni pokret jer su onemogućili delegatima koji su doputovali iz cijele BiH da na demokratski i transparentan način izaberu novo rukovodstvo.

"Umjesto toga, ponavljam bez ikakvih dokaza lansiraju lažne optužbe o umješanosti Vlade FBiH, pa čak i stranih službi i ambasada sa jedinim ciljem da skrenu pažnju sa onoga što se zaista dogodilo, a to je da su izgubili povjerenje radnika da ih dalje vode. Ujedno, ovo su iskoristili da zadrže pozicije, nemoralno visoke plate i silne privilegije protivno volji velike većine u sindikalnom pokretu te izbjegnu odgovornost za katastrofalno loše rezultate rada i kao što smo iz medija mogli saznati moguće finansijske malverzacije. Kao neko ko ima obimno, skoro svakodnevno iskustvo u radu sa sindikatima moram istaći da na svu sreću Bajramović i Šatorović nisu pravo lice sindikalnog pokreta. Prava snaga radničkog pokreta leži u granskim sindikatima čiji lideri na mnogo odgovorniji način pristupaju socijalnom dijalogu ulažući velike napore da kroz neprekidnu komunikaciju sa vlastima zaštite i unaprijede prava svog članstva. Nasuprot njima Šatorović uporno pokušava iskonstruisanim sukobima sa Vladom FBiH od sebe napraviti žrtvu kako bi došao do popularnosti od koje radnici na kraju nemaju ništa, ako ne i štetu. Da budem krajnje iskren, uzimajući u obzir značajno međunarodno iskustvo u ovoj oblasti mogu slobodno reći da bi svaka vlada na svijetu nasuprot sebe poželjela imati sindikaliste poput Bajramovića i Šatorovića. Po mom mišljenju, a sudeći po svemu onome što se dešavalo u mandatu ove Vlade, za razliku od poslodavaca niti jedan niti drugi nisu demonstrirali potreban nivo tehničkog znanja da bi značajnije uticali na zakonske i druge propise", direktan je Hurtić.

Tako npr. Vlada FBiH usvojila je dvije izmjene Zakona o radu bez ikakvog uticaja sindikata. Bajramović je potpisao Opći kolektivni ugovor koji je važio samo za nekoliko preduzeća, za razliku od ranijeg ugovora koji je važio za teritiriju cijele FBiH.

"Sindikat predvođen Bajramovićem nije uspjeo progurati ključni Zakon o povezivanju radnog staža, a kad je u pitanju zaštita na radu još uvijek važe zastarjeli zakonski propisi iz prošlosti. Konačno, radnici u FBiH su nedavno po prvi put u novijoj historiji radničke klase sa ovih prostora izgubili Opći kolektivni ugovor jer mu je istekla važnost. Upravo su to po mom mišljenju pravi razlozi zbog kojih su Bajramović i Šatorović izgubili povjerenje na Kongresu, a ne zbog tobožnjeg miješanja vlade", navodi se u rekaciji Hurtića.