Savjetnik premijera FBiH
0

Hurtić: Posljednji protesti su poniženje sindikalnog djelovanja

R. D.
Zlatko Hurtić
Zlatko Hurtić
Zlatko Hurtić, savjetnik premijera Vlade FBiH u osvrtu na nedavno održane proteste radnika predvođenim Selvedinom Šatorovićem, osporavanim liderom Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosi mišljenje da se radilo više o protestima u svrhu lične poromocije nego o istinskoj brizi za radnike.

"Mislim da smo svjedočili svojevrsnom poniženju sindikalnog djelovanja u BiH tako da nije čudo da su ti protesti doživjeli jednu vrstu bojkota velikog broja radnika obzirom da je 16 ili više granskih sindikata, članica Saveza samostalnih sindikata BiH koji okupljaju preko 100.000 radnika odbilo da im se pridruži, o čemu su obavjestili medije", kazao je Hurtić.

Hurtić ističe da su proteste po njegovom mišljenju bojktoriali i građani Sarajeva jer im se nisu pridružili u nekom broju bez obzira što je protestna šetnja krenula iz samog centra grada.

"Tako da se pred Vladom FBiH okupilo jedva nešto više od 60 osoba uključujući i uposlenika administracije Saveza samostalnih sindikata BiH. To je samo još jedan u nizu dokaza da Šatorović, koji kao što je javnosti poznato nije upisan u registar kao ovlaštena osoba za zastupanje Saveza samostalnih sindikata BiH, nema nikakav kredibilitet kod većine članstva i radnika ovog saveza, pa tako niti može tvrditi da ih zastupa", kaže on.

Na pitanje da li je bilo opravdano blokirati grad obzirom na manji broj učesnika u ovim protestima Hurtić kaže da mislim da je kantonalni ministar Šteta nanio veliku sramotu gradu Sarajevu jer je njegov zaposlenik rješenjem dozvolio da neovlaštena osoba za zastupanje Saveza samostalnih sindikata BiH, tj. Šatorović sa manjom grupom pristalica blokira uži dio grada dok su građani u tramvajima čekali na temperaturi koja se kretala blizu 40 stepeni iznad nule.

"Uz to radi se o osobi koja je pravosnažno osuđena za kršenje zakona, kojem je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH izdala preporuku zbog mobinga koji je vršen nad uposlenicom sindikata, koji prema navodima u medijima uposlenicima SSS BiH ne uplaćuje doprinose na platu, porez na dohodak, dok je sindikat na čijem je čelu kažnjen za poreske prekršaje, itd. Nikada nisam svjedočio kraćim protestima pred Vladom FBiH. Čini mi se da su trajali taman toliko koliko su televizijske kamere bile uključene ili prisutne, što po mom mišljenju potvrđuje da se radilo o protestima na kojima se nije jasno iskazala istinska briga za položaj radnika. Na kraju krajeva, dokaz Šatorovićevog jeftinog populizma i neodgovornosti je činjenica koju sam iznosi u medije jer dok se navodno bori za minimalnu plaću od 1000 KM pojedinim uposlenicima u SSS BiH na ime plaća isplaćuje iznose i niže od toga", zaključuje Hurtić.