Sarajevo
209

Hurtić okupio probosanske čelnike institucija, traži se popunjavanje radnih mjesta prema ustavu

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U Sarajevu je danas održan sastanak kojeg je organizovao ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, a tema je bila usklađivanje zapošljavanja na državnom nivou na način koji je propisao ustav, nezvanično saznaje Klix.ba

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i savjetnik ministra odbrane BiH Zukana Heleza kao i čelnici institucija BiH koji dolaze iz probosanskog bloka.

Kako saznajemo, cilj sastanka je bilo traganje za rješenjem da sva buduća zapošljavanja moraju biti usklađena prema nacionalnoj zastupljenosti prema Ustavu BiH te da moraju biti zaposleni kvalitetni ljudi bez obzira na stranačku pripadnost.

Najveći problemi su trenutno u ministarstvima pravde, civilnih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i sekretarijatu. Trenutno nedostaje 700 Bošnjaka u institucijama na državnom nivou.

Ovo pitanje bit će tema naredne sjednice Vijeća ministara BiH i bit će zatraženo da se prema nacionalnoj proporcijonalnosti zapošljavaju kadrovi odnosno onako kako tačno propisuje Ustav te da niko ne smije biti oštećen.