Boravio u Bosanskom Novom
40

Hurtić o Trgovskoj gori: Neću dozvoliti da ovdje dobijemo "Bosanski Černobil"

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić rekao je danas da višegodišnji napori Hrvatske da na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom, odlaže radioaktivni otpad, konačno moraju biti zaustavljeni.

Hurtić je na Sastanku u Bosanskom Novom rekao da takav opasan ekološki poduhvat predstavlja direktnu prijetnju po život i zdravlje za oko 250 hiljada stanovnika ovog dijela BiH.

"Smatram da su ovakvim postupanjem, ljudima koji ovdje žive, ugrožena ljudska prava zbog nemogućnosti da, prije svega, udišu čist zrak, a brojne su i druge posljedice", izjavio je Hurtić.

Kako je saopćeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Hurtić je kazao kako su svi alarmi upaljeni, zbog čega treba izvršiti jači pritisak na pravnu i stručnu javnost.

Kao pozitivan primjer naveo je uspjeh na Trgovačkom sudu u Beču, čijom presudom je zatvorena pritvorska jedinica u kampu Lipa u Bihaću.

"Pitanje Trgovske gore odnosi se na cijelu državu, a posebno na Bosanski Novi i Veliku Kladušu, kao mjesta koja bi bila najviše ugrožena. Radijacija nema barijeru, i ako se pojavi ovdje, brzo dolazi i do Slavonskog Broda, Županje i u konačnici do cijele regije", dodao je Hurtić.

Pozvao je sve aktere ove priče u Hrvatskoj da se uozbilje, te da zamisle kako bi bilo da, primjerice, BiH počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta.

"Zbog toga bi sva javnost u Hrvatskoj sigurno bila na nogama. Tada bi mi u BiH bili najgori, a kada mi upozoravamo na opasnosti, onda to nikoga u toj zemlji ne dotiče", kazao je Hurtić.