BiH
0

Humphreys pozdravio dogovor o reformi policije u BiH

NINA
Delegacija Evropske komisije pozdravila je dogovor koji su predstavnici političkih stranaka postigli u reformi policije u BiH, ističući da je to ohrabrujući korak u procesu reformi i važna prekretnica u ispunjenju preporuka Studije izvodljivosti.

"Upućujem iskrene čestitke predstavnicima političkih stranaka na konstruktivnim razgovorima koji su vođeni na Vlašiću. Zahvaljujući njihovom zalaganju reforma policije može biti nastavljena i tokom sljedećih nekoliko sedmica kako bi bio postignut značajan napredak", kazao je šef Delegacije EK u BiH Michael Humphreys.

Humphreys je izrazio nadu da će parlamenti podržati dogovor prema kojem će isključiva nadležnost za pitanja policije biti na državnom nivou, što će, kazao je, omogućiti da reforma policije postane operativna i da se okonča u korist svih građana.

"Važno je da isti duh pozitivnog dijaloga i saradnje postoji i u drugim važnim područjima i posebno da parlamentarni zastupnici nađu rješenje za usvajanje Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu, što je jedini prioritet iz Studije izvodljivosti gdje nažalost još uvijek nije napravljen nikakav pomak", naglasio je Humphreys.

Humphreys je naglasio kako vjeruje da će se sve političke snage u našoj zemlji fokusirati na ispunjenje preostalih preporuka Studije izvodljivosti.