BiH
0

Humphreys: EU će čekati da BiH ispuni ono za šta se opredijelila

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys ponovio je danas da je reforma policije preduvjet da BiH zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

On u izjavi podsjeća da je EU trojka prošle sedmice ministru vanjskih poslova BiH jasno rekla da EU neće promijeniti svoje zahtjeve i da će čekati da naša zemlja ispuni ono za što se opredijelila.

"Tri principa su usmjerena na uspostavu, jednom i zauvijek, policijske službe koja će biti profesionalna, bez političkog uplitanja i u službi svih građana. I takva policijska služba nam je svima potrebna. To nije samo uvjet koji je postavila EU, već nešto što je potrebno svim građanima BiH", naveo je ambasador Humphreys.

[SLIKA]1[/SLIKA] Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys

On ističe kako su vođeni brojni razgovori o tome kako postići napredak. Sporazum koji su politički predstavnici, uključujući i one iz RS-a, postigli bio je osnova za Evropsku komisiju da započne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i očekujemo da se taj sporazum i primijeni, dodao je.

Humphreys naglašava kako je Direkcija za reformu policije kao sastavni dio ovog sporazuma tehnički forum za iznalaženje rješenja koje će biti u skladu s ovim sporazumom i principima EU.