BiH
0

Humphreys: BiH na dnu Bolonjskog procesa

NINA
BiH je pristupila Bolonjskoj deklaraciji, ali ništa drugo nije uradila po pitanju visokog obrazovanja, ocijenio je posebni savjetnik glavnog sekretara Vijeća Europe u BiH Hugh Chetwynd na 7. obrazovnom forumu koji se održan danas u Sarajevu, javlja dopisnik NINA-e.

«Veliki broj političara u ovoj zemlji je još uvijek spreman kockati se sa životima mladih ljudi, jer neće da usvoje zakon o visokom obrazovanju», kazao je Chetwynd, dodavši da trenutno u ovoj zemlji gotovo svaki kanton pokušava napraviti svoje zakone i imati svoje sveučilište.

Šef Misije OESS-a u BiH Douglas Davidson je kazao da je situacija kod osnovnog i srednjeg obrazovanja nešto bolja i da se u tom dijelu ide pozitivnim tokom. On je ipak dodao da se mora ukinuti diskriminacija u školama, dovršiti reforma visokog obrazovanja i potpisati smjernice za izradbu udžbenika.

Sva ta načela, kako kaže Davidson, su ugrađena u Daytonski mirovni sporazum i ona se moraju poštovati, kao i mogućnost da svi imaju pravo na jednak pristup obrazovanju.

Također, Davidson tvrdi da se mora raditi na ukidanju paralelizama u školama te da se ne smije dopustiti da nastavnici jedne nacionalnosti zaključavaju zbornice nastavnika druge nacionalnosti.

S ocjenama Davidsona i Chetwynda složio se i ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović, koji je upozorio da će BiH stagnirati dok se ne usvoji Zakon o visokom obrazovanju na državnoj razini.

Šef Izaslanstva Europske komisije u BiH Michael Humphreys je pak istaknuo da je BiH na dnu Bolonjskog procesa te da se zbog kašnjenja reformi ne iskorištava dovoljno mogućnosti i pomoći koju pruža Europska unija.

U Sedmom obrazovnom forumu pod nazivom “Pokrenimo debatu - podignimo standarde” sudjeluju učenici, profesori te predstavnici domaćih vlasti i međunarodnih organizacija, a rasprava je posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH u oblasti obrazovanja.