BiH
97

Humanost na djelu: Poseban bajramski ručak u Narodnoj kuhinji i paketići za djecu iz doma Bjelave

Piše: M. N.
Iftari za korisnike kućne njege (Pomozi.ba)
Tokom mjeseca ramazana Bosanci i Hercegovci su pokazali veliku humanost i pomagali su najugroženijim te ih obradovali za veliki vjerski praznik Bajram. Brojne donacije stigle su iz dijaspore i svih krajeva BiH.

Udruženje Pomozi.ba pomoglo je 30.000 osoba svojim paketima pomoći. Posljednji dan ramazana podijelili su i dodatne bajramske pakete u kojim je, između ostalog, i slatki program.

"Dobri ljudi donirali su i novac u iznosu od 8.000 KM za vitre, a svakodnevno smo dijelili pakte sa prehrambenim i higijenskim artiklima kao i isporuku obroka za stare, bolesne i nemoćne osobe. Potrudili smo se da podijelimo i dodatne bajramske pakete kako bi i oni osjetili radost vjerskog praznika u kojima se nalazi sve ono što i mi koji smo u boljoj finansijskoj situaciji kupujemo", rekao je u razgovoru za Klix.ba Elvir Karalić iz Pomozi.ba.

Obradovali su i siročad s bajramskim paketićima, a učestvovali su i u pravljenju iftara za sirijske izbjeglice u mjestu Rejhanli koje se nalazi na Turskoj granici sa Sirijom. Pomozi.ba je osigurao 10.000 iftara za izbjeglice.

Udruženje Semerkand obradovalo je povratnike i socijalno ugrožene građane širom BiH. Osigurali su 2.000 prehrambenih paketa sa bogatim sadržajem i raznovrsnim halal artiklima u vrijednosti od 60 KM. Paketi su osigurani u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Turske Ukba TR i Bešir.

"Dio paketa podijeljen je medžlisima IZ u BiH a ostatak je preko humanitarnih organizacija distribuiran u gradovima Mostar, Žepče, Foča, Bratunac, Travnik, Cazin, Jajce, Vlasenica, Bosanski Novi, Živinice i dr", kazali su iz udruženja Semerkand.

Korisnici Narodne kuhinje Stari Grad ovaj Bajram će osjetiti posebnu radost i olakšanje jer su radnici kuhinje predvođeni tetka Zilhom odlučili raditi prvi dan. U razgovoru za Klix.ba tetka Zilha je kazala kako je presretna i oduševljena brojem donacija i pomoći koja im je pružena tokom ramazanskih dana.

"Nigdje neće biti Bajram ljepši nego ovdje. Volonteri nam pomažu svaki dan iz kluba Sarajevo i nevladinih organizacija. Pomoć je stigla od Sydneya do Irske, nemam riječi. Bajramski obrok sastoji se od kuhanog mesa, kafe, soka, rahat lokuma, paklame, a dobit će i ulja i drugih poklona koje smo dobili. Presretni smo", kazala je tetka Zilha.

Posebnu draž Bajrama osjetit će i štićenici Dječijeg doma Bjelave. Direktor ove ustanove Saudin Đurđević rekao nam je kako je cijeli mjesec ramazan bilo živo u domu i da su imali mnogo posjeta i aktivnosti.

"Tokom cijelog ramazana dolazili su nam paketi, organizovali su se iftari od kojih je jedan u domu, a drugi u restoranima. Okupit ćemo se svi na bajramskom ručku u okviru kojeg će biti podijeljeni i paketići koje je donirala Islamska zajednica BiH. želim naglasiti da mi sve praznike, državne i vjerske, obilježavamo jednako jer smo mi velika porodica različitih konfesija", kazao je Đurđević.

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhameta" je tokom ramazana, pored redovnih aktivnosti, pripremilo više od 150.000 iftara i socijalno ugroženim građanima podijelio oko 5.000 paketa sa prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu. Zajednički iftari su organizovani širom BiH za osobe u stanju socijalne potrebe, povratnike, članove udruženja žrtava agresije na BiH, a radost iftara, zahvaljujući "Merhametu", osjetile su i izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su utočište našle u Beogradu.

"Merhamet je ove godine prvi put organizirao zajednički iftar u rodnoj kući prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu. Nastojali smo da dođemo do najudaljenijih mjesta širom BiH i da radost iftara podijelimo sa brojnim postačima. Ovo su do sada najuspješnije Merhametove ramazanske aktivnosti koje su postale tradicionalne", saopćeno je iz ove organizacije.