|

Humanost na djelu: Poseban bajramski ručak u Narodnoj kuhinji i paketići za djecu iz doma Bjelave

Humanost na djelu: Poseban bajramski ručak u Narodnoj kuhinji i paketići za djecu iz doma Bjelave
97
Piše: M. N.
5.7.2016. u 20:24
13
komentara
97

dijeljenja
1/9 Iftari za korisnike kućne njege (Pomozi.ba)
2/9 Iftari za siročad iz Sirije (Foto: Pomozi.ba)
3/9 Bajramski paketići (Pomozi.ba)
4/9 Narodna kuhinja Stari Grad radi prvi dan Bajrama (Foto: Klix.ba)
5/9 Podijeljeno 2.000 paketa povratnicima u BiH (Foto: Udruženje Semerkand)
6/9 Foto: Udruženje Semerkand
7/9 Foto: Udruženje Semerkand
8/9 Djeca iz Doma Bjelave (Foto: Arhiv/Klix.ba)
9/9 Merhametov iftar u Travniku
Tokom mjeseca ramazana Bosanci i Hercegovci su pokazali veliku humanost i pomagali su najugroženijim te ih obradovali za veliki vjerski praznik Bajram. Brojne donacije stigle su iz dijaspore i svih krajeva BiH.
Udruženje Pomozi.ba pomoglo je 30.000 osoba svojim paketima pomoći. Posljednji dan ramazana podijelili su i dodatne bajramske pakete u kojim je, između ostalog, i slatki program.

"Dobri ljudi donirali su i novac u iznosu od 8.000 KM za vitre, a svakodnevno smo dijelili pakte sa prehrambenim i higijenskim artiklima kao i isporuku obroka za stare, bolesne i nemoćne osobe. Potrudili smo se da podijelimo i dodatne bajramske pakete kako bi i oni osjetili radost vjerskog praznika u kojima se nalazi sve ono što i mi koji smo u boljoj finansijskoj situaciji kupujemo", rekao je u razgovoru za Klix.ba Elvir Karalić iz Pomozi.ba.

Obradovali su i siročad s bajramskim paketićima, a učestvovali su i u pravljenju iftara za sirijske izbjeglice u mjestu Rejhanli koje se nalazi na Turskoj granici sa Sirijom. Pomozi.ba je osigurao 10.000 iftara za izbjeglice.

Udruženje Semerkand obradovalo je povratnike i socijalno ugrožene građane širom BiH. Osigurali su 2.000 prehrambenih paketa sa bogatim sadržajem i raznovrsnim halal artiklima u vrijednosti od 60 KM. Paketi su osigurani u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Turske Ukba TR i Bešir.

"Dio paketa podijeljen je medžlisima IZ u BiH a ostatak je preko humanitarnih organizacija distribuiran u gradovima Mostar, Žepče, Foča, Bratunac, Travnik, Cazin, Jajce, Vlasenica, Bosanski Novi, Živinice i dr", kazali su iz udruženja Semerkand.

Korisnici Narodne kuhinje Stari Grad ovaj Bajram će osjetiti posebnu radost i olakšanje jer su radnici kuhinje predvođeni tetka Zilhom odlučili raditi prvi dan. U razgovoru za Klix.ba tetka Zilha je kazala kako je presretna i oduševljena brojem donacija i pomoći koja im je pružena tokom ramazanskih dana.

"Nigdje neće biti Bajram ljepši nego ovdje. Volonteri nam pomažu svaki dan iz kluba Sarajevo i nevladinih organizacija. Pomoć je stigla od Sydneya do Irske, nemam riječi. Bajramski obrok sastoji se od kuhanog mesa, kafe, soka, rahat lokuma, paklame, a dobit će i ulja i drugih poklona koje smo dobili. Presretni smo", kazala je tetka Zilha.

Posebnu draž Bajrama osjetit će i štićenici Dječijeg doma Bjelave. Direktor ove ustanove Saudin Đurđević rekao nam je kako je cijeli mjesec ramazan bilo živo u domu i da su imali mnogo posjeta i aktivnosti.

"Tokom cijelog ramazana dolazili su nam paketi, organizovali su se iftari od kojih je jedan u domu, a drugi u restoranima. Okupit ćemo se svi na bajramskom ručku u okviru kojeg će biti podijeljeni i paketići koje je donirala Islamska zajednica BiH. želim naglasiti da mi sve praznike, državne i vjerske, obilježavamo jednako jer smo mi velika porodica različitih konfesija", kazao je Đurđević.

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhameta" je tokom ramazana, pored redovnih aktivnosti, pripremilo više od 150.000 iftara i socijalno ugroženim građanima podijelio oko 5.000 paketa sa prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu. Zajednički iftari su organizovani širom BiH za osobe u stanju socijalne potrebe, povratnike, članove udruženja žrtava agresije na BiH, a radost iftara, zahvaljujući "Merhametu", osjetile su i izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su utočište našle u Beogradu.

"Merhamet je ove godine prvi put organizirao zajednički iftar u rodnoj kući prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu. Nastojali smo da dođemo do najudaljenijih mjesta širom BiH i da radost iftara podijelimo sa brojnim postačima. Ovo su do sada najuspješnije Merhametove ramazanske aktivnosti koje su postale tradicionalne", saopćeno je iz ove organizacije.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...