{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Humanitarna akcija za kupovinu aparata za biopsiju

F
31.3.2009. u 13:43
0
0
Humanitarna akcija za kupovinu aparata za biopsiju
0
Humanitarna akcija za kupovinu aparata za biopsiju
Foto: Arhiv
Završavaju se pripreme za drugu sarajevsku humanitarnu akciju “Šetnja za život”, saopćila je firma "Avon".
Druga sarajevska "Šetnja za život 2009." bit će održana 5. aprila u periodu od 10 do 12 sati, s polaskom ispred Skenderije. Učestvovat će članovi diplomatskog kora, ambasada SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Malezije, Holandije, Danske, Japana, Španije i Italije, organizacija kao što su ICRC, Svjetska banka i NATO-EUFOR i predstavnici kompanija čiji su uposlenici formirali timove koji će šetati za život.

Novac koji se prikupi ovom akcijom namijenjen je kupovini mamotoma - aparata za biopsiju, za Onkološki institut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Osim u Sarajevu "Šetnja za život" ove godine će biti održana i u Banjoj Luci - 7. juna, i u Mostaru - 13. septembra.

"Avon" naglašava kako broj pojedinačnih registracija pokazuje da ljudi u BiH polako ali sigurno postaju svjesni značaja ranog otkrivanja raka dojke.

Do sada je ukupno registrirano oko 1.000 šetača iz različitih krajeva BiH.

Ovogodišnju akciju podržali su Grad Sarajevo te Ministarstvo zdravstva FBiH, Ministarstvo zdravstva KS i Ministarstvo odbrane BiH.

Akcija "Šetnja za život 2009." zvanično je počela 7. marta registriranjem sudionika. Njen cilj je prikupljanje novca za zadovoljenje potreba koje imaju osobe oboljele od raka dojke te za edukaciju i specijaliziranu obuku medicinskog osoblja.


To je partnerski projekt Ministarstva zdravstva FBiH, Međunarodnog kluba žena u Sarajevu (IWCS), Ministarstva zdravstva KS-a i Avona, globalnog zagovornika borbe protiv raka dojke.

Registracija za tu akciju je deset KM. Sudionici dobijaju majicu s prigodnim natpisom. Građani će se za sarajevsku "Šetnju za život 2009." moći registrirati 1. aprila u Uniticu, a 4. aprila u Mercatoru u Paromlinskoj, Robotu - Socijalno, i ispred Katedrale, kao i na Vilsonovom šetalištu i Vrelu Bosne.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka, ali, u isto vrijeme, ima i najbolje prognoze za izlječenje ako se dijagnosticira na vrijeme. Iako se najčešće javlja kod žena, muškarci također mogu biti pogođeni.

Osnovna poruka "Šetnje za život" je "Rano otkrivanje može spasiti život", a tom akcijom se javnost podstiče i na to da obrati pažnju na zdravstvena pitanja vezana za oboljenja dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: