Goražde
0

Humanitarna akcija "Narcis za Sabinu"

FENA
"Narcis za Sabinu“ naziv je humane akcije kojom je Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" iz Goražda odlučilo u subotu obilježiti svjetski dan narcisa, cvijeta koji simbolizira nadu, buđenje.

Prodajom narcisa po cijeni koju građani sami odrede, Udruženje "Biser" je nastojalo prikupiti sredstva za liječenje svoje najmlađe članice Sabine Džebo koja je ponovo na kemo terapiji.

  • Ovaj dan odlučili smo pokloniti našoj Sabini kojoj je po preporuci ljekara potreban Erbitux, neki najnoviji "pametni" lijek koji bi navodno jako pozitivno djelovao na njeno zdravstveno stanje. No on je jako skup, po našim saznanjima samo jedan ciklus košta oko 20.000 KM tako da smo mi odlučili pokušati prikupiti ta sredstva današnjom prodajom narcisa ali i kroz druge akcije koje smo pokrenuli uz ostalo i putem interneta kako bi alarmirali širu javnost, kazala je predsjednica Udruženja "Biser" Seja Bavčić te se nada da će se brzo prikupiti neophodna sredstva jer je svaki dan važan.

Među brojnim članicama Udruženja "Biser" na Trgu branilaca grada u Goraždu u subotu je bila i Sabina koja nije mogla skriti svoje, kako je kazala, pomiješane emocije.

  • Istovremeno sam sretna, tužna i sjetna ali osjećam se i ponosno što imam podršku mojih prijatelja iz Udruženja, a kako vidim, i svih ostalih građana u ovoj akciji. Ovaj lijek je skup tako da ja nisam u mogućnosti sama da ga nabavim. Nadam se da ću uspjeti uz pomoć dobrih ljudi i da će to biti spas za moje zdravlje, kazala je Sabina Džebo.

Rođena je 20. septembra 1979. u Foči. 2003.godine otkriven joj je karcinom na limfnim žlijezdama, a iste godine operisana je na Klinici u Sarajevu gdje je prošla kemo i radio-terapiju. Samo nekoliko godina poslije, tačnije 2006. na kontrolnom pregledu ustanovljen joj je karcinom sinusa, gdje je ponovo podvrgnuta teškom operativnom zahvatu i opet je morala proći kroz kemo i radio terapiju. Da bi agonija bila još veća karcinom se ponovo vratio početkom ove godine i Sabina je trenutno na kemo terapiji.

Subotnja akcija nije jedina za Sabinu Džebo, a svoju humanost pojedinci i institucije mogu pokazati i uplatom dobrovoljnih priloga na žiro račun Udruženja "Biser" otvoren kod Reiffeisen Bank d.d - filijala Goražde 1610300005700007 uz naznaku "za Sabinu Džebo".