Osigurana i stolarija
292

Humani gest: Preduzetnik iz Donjeg Vakufa kupio sedmeročlanoj porodici dulum zemlje i kuću

I. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Pozitivna priča stiže iz Donjeg Vakufa. Preduzetnik je odlučio pomoći u ispunjavanju sna jedne sedmeročlane porodice koja sada živi u jednoj sobi od oko 20 kvadratnih metara.

U naseljenom mjestu Barice kod Donjeg Vakufa prodaje se kuća i dulum zemlje sa još jednim pomoćnim objektom za samo 1.950 eura ili 3.900 konvertibilnih maraka. Međutim, to je puno novaca za sedmeročlanu porodicu Emine i Mersedina Kičin koja živi u jednoj sobici od dvadesetak kvadrata.

Predsjednik mjesne zajednice Vrbas Fehidin Burzić pokrenuo je akciju i pozvao ljude da pomognu ovoj sedmeročlanoj porodici otkupiti kuću kako bi imali krov nad glavom. Porodica sa petoro djece sada živi u jednoj sobi u kući Eminine majke. Inače u toj jednoj kući stanuje čak 15 članova uže i šire porodice.

O njihovoj situaciji prilog je snimio novinar Srećko Stipović, a samo sat vremena nakon što je objavljena tužna priča, novinaru se javio poznati stočar i preduzetnik iz Kaknja Muhamed Mušija koji je kupio ruševnu kuću i zemljište te ih odlučio pokloniti porodici koja sanja o svom domu.

Sada se prikuplja novac za obnovu kuće kako bi se osposobila za život.

Također, javio se Hidajet Mušija iz Njemačke gdje radi, inače rođak od Muhameda i obećao platiti kompletnu stolariju za kuću porodice Kičin iz Donjega Vakufa.

Svi koji su učestvovali u širenju priče i pružanju pomoći vjeruju da će biti donacija i za krov i da će porodica do proljeća useliti u svoju kuću.