Obilazak trase
120

Hulusić: Poslije višedecenijskog čekanja počinje izgradnja Prve transverzale u Sarajevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon višedecenijskog čekanja radovi na izgradnji Prve transverzale u Sarajevu konačno bi mogli početi, izjavio je nakon današnjeg obilaska ove trase Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a.

On je rekao da su već odobrena i inicijalna sredstva kako bi radovi započeli, a sve ostalo će se rješavati fazno. Dodao je da se radi o višemilionskom projektu.

Inače, Prva transverzala kao projekat je aktuelna od 1979. godine.

"Taj projekat povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću, pored Vogošće prolazi i kopča grad sa Jošaničkom petljom. Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja što je jako bitno jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine sa centrom grada i infrastrukturom", rekao je Hulusić.

Zavod za izgradnju KS-a unazad nekoliko mjeseci pokušava da intenzivira radove, priča Hulusić i napominje da od kada postoji institucija planiranja u Sarajevu Prva transverzala je trasa koja nije nikada promijenjena.

Dodao je da je posljednja i jedina aktivnost na Prvoj transverzali bila eksproprijacija dvije kuće 2008. godine i do unazad dva mjeseca za ovu trasu nije bilo sredstava.

"Prije nekoliko dana smo uspjeli odlukom Vlade, Skupštine KS-a i odlukom Zavoda za planiranje obezbijediti inicijalni iznos od pet miliona KM samo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i 15 miliona KM za istu namjenu u vrijednosti nekretnina, odnosno stanova koje Zavod posjeduje. U toku ove građevinske sezone počet će radovi na drugom dijelu transverzale od Rondoa na Šipu do ulaza u tunel", kazao je Hulusić.

Procjenio je da je samo za rješavanje imovinsko-pravnog pitanja potrebno 53 miliona KM, a za implementaciju kompletnog projekta prema procjenama potrebno je oko 150-160 miliona KM,

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar je naglasio kako je Prva transverzala za Općinu Centar visoko na listi prioriteta.