Završetak radova
633

Hubijar: Bjelašnica će nakon augusta biti jedan od najboljih ski-centara u regionu

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar tvrdi da će Bjelašnica biti jedan od najboljih regionalnih ski-centara te jedan od najkonkuretnijih u Evropi nakon okončanja radova na vertikalnom transportu i vještačkom osnježavanju. Završetak radova očekuje se krajem augusta, a zahvaljujući ovom projektu skijaška sezona bi trebala trajati od pet do šest mjeseci.

"Zavisno od vremenskih uslova sezonu bismo mogli otvoriti između 1. i 15. novembra i trajala bi do kraja maja. Naravno, temperature moraju biti ispod nule, ali uz nove tehnologije imamo mogućnost da u toku 48 sati osniježimo cijelu Bjelašnicu, jer će na stazama biti 37 topova. Šestosjed koji ima 65 korpi ide od Babinog dola do Međustanice, brzinom od 6 m/h i trajanje transporta je 5,5 minuta. Do sada je transport trajao 13 minuta, a skijaši su čekali između 30 i 45 minuta. Četverosjed ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 korpu i kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu", kazao je Hubijar za Klix.ba.

Da bi ZOI'84 bio u mogućnosti održati sezonu i posjetiocima pružiti idealne uslove za skijanje, potrebna je akumulacija koja će imati kapacitet od 38.000 metara kubnih vode, a za koju će građevinska saglasnost biti završena u narednih nekoliko dana.

"Ukupna vrijednost projekta je 16 miliona KM. Šest miliona KM avansnih smo prebacili izvođačima, to su jedna slovenska firma, jedna švicarska firma te podizvođač iz Sarajeva. Vlada je osigurala 10 miliona KM putem kredita", navodi Hubijar.

Plan za narednu godinu je stavljanje u funkciju restorana koji se nalazi na vrhu Bjelašnice, a do kojeg je nemoguće doći bez adekvatnog transporta, kao i širenje trasa i probijanje novih staza.

Kada je riječ o ljetnoj sezoni, svi sadržaji s Bjelašnice su prebačeni na Malo polje koje nudi panoramsko razgledavanje vertikalnim transportom, tubing, staze za biciklizam, iznajmljivanje bicikala, terene za košarku, odbojku i fudbal te igralište za manju djecu.

"Dogovorili smo širenje i trasiranje biciklističkih staza i na Velikom polju, otvaramo jednu ljetnu baštu koja se nalazi pored hotela Ferry, a u narednih mjesec dana ćemo osposobiti i fudbalsko igralište. Potrebno je još urediti parking, a u toku naredne godine na Velikom polju moramo napraviti akumulaciju jezera kako bismo imali uslove za vještačko osnježavanje za EYOF 2019. godine. Na Malom polju je u planu stavljanje hotela Sky u funkciju, a u pregovorima smo i za revitalizaciju skakonica", ističe direktor ZOI'84.