BiH
106

Huawei dodijelio vrijednu stipendiju mladoj Mostarki

Klix.ba
Nataša Zlokapa i Flora Kruppa
Nataša Zlokapa i Flora Kruppa
Huawei, jedna od vodećih svjetskih IKT kompanija, 15. septembra je u saradnji sa Austrijskim pokretom za mlade talente treći put dodijelila novčane stipendije, a jedna od dobitnica je Mostarka Nataša Zlokapa.

Nataša Zlokapa je devetnaestogodišnja studentkinja i najmlađi dobitnik Huawei stipendija za 2014. godinu. Ona će se preseliti u Beč, u studentski dom Austrijskog pokreta za mlade talente, gdje će započeti svoje studije arhitekture.

Ovo je treći put da kompanija Huawei programom stipendiranja finansijski podržava mlade talente koji su ostvarili izvanredne rezultate tokom školovanja.

"Programom stipendiranja, kompanija Huawei želi da podrži mlade talente u Austriji, koji su napustili svoj rodni grad zbog univerzitetskog obrazovanja. Kao internacionalnoj kompaniji, veoma nam je važno ulaganje u edukaciju sa jakim partnerima kao što je Austrijski pokret za mlade talente. Raznolikost visoko-kvalitetnih obrazovnih ustanova nam pokazuje da smo Huawei programom stipendiranja pokrenuli veoma važna pitanja”, rekao je Günter Haberler, potpredsjednik kompanije Huawei Austrija.

Ove godine, zainteresovanost studenata za Huawei stipendije je bila veoma velika. Stiglo je preko 40 prijava, a studenti su imali zadatak da stručnoj komisiji kompanije Huawei i Austrijskog pokreta za mlade talente pošalju esej na temu “Internet i mobilni telefoni: šta želim, čemu se nadam i čega se plašim”.

"Kao neprofitna organizacija, naš cilj je da obezbijedimo pristupačan smještaj za mlade i talentovane ljude blizu njihovog mjesta studiranja. Veoma smo zahvalni što Huawei kao internacionalna kompanija podržava studente u Austriji. Stipendije predstavljaju značajan doprinos za njih“ rekla je Monika Schüssler, direktorka Austrijskog pokreta za mlade talente.

Stranim studentima koji fakultete pohađaju van svoje domovine biće obezbjeđen besplatan smještaj u studentskom hostelu. Ove godine, dobitnici stipendija od po 3.000 eura su, pored Nataše, Milena Kocher i Flora Kruppa.