BiH
36

HT Eronet: Na humanitarne telefone ne naplaćujemo tarifu i PDV

Piše: Am. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što je za portal Klix.ba portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević izjavio da se u BiH i dalje naplaćuje PDV na humanitarne pozive prema telekom operaterima, reagirali su iz kompanije HT Eronet, te demantovali ovaj navod.

“Telekom operatori već više od tri godine ne obračunavaju PDV na humanitarne telefone. Naime, od UIO smo tražili još 2011. godine pojašnjenje trebaju li telekomunikacijske kompanije obračunavati PDV na ove telefone. U decembru 2011. godine dobili smo pojašnjenje u kojem jasno piše da se PDV na ovu telekomunikacijsku uslugu ne obračunava”, rekao je za Klix.ba Vanja Gavran iz kompanije HT Eronet.

PDV se plaća samo ako operater naplaćuje uslugu poziva tj. ima naplatnu pozivnu tarifu.

“Važno je reći da HT Eronet nema naknadu ni tarifu za uspostavu poziva za humanitarni telefon, pa shodno tome nema nikakvih poreza. Broj u svega 24 sata od zaprimanja zahtjeva neke humanitarne organizacije aktiviramo potpuno besplatno. Dakle, svi koji su do sada sudjelovali i pozivom donirali sredstva mogu biti mirni što se tiče pitanja poreza i humanitarnih telefona”, rekao je Gavran.

Iz Crvenog križa FBiH ističu da se HT Eronet odrekao svojih troškova rizika naplate u korist ugroženih na početku akcije prikupljanja pomoći.

“Napominjemo da je Usluga za humanitarne telefone oslobođena obračuna PDV-a u skladu sa članom 3 Zakona o PDV-u”, istakli su iz Crvenog križa FBiH.