BiH
0

HSS-NHI o Dodikovim izjavama i rušenju spomenika u Bijelome Brdu

FENA
"Izjava predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da bi taj entitet kao 'samostalna država' brže ušao u Europsku uniju nego u sklopu Bosne i Hercegovine samo je pokušaj dodatne destabilizacije BiH na njezinu putu ka europskim integracijama i puko obmanjivanje i bacanje prašine u oči javnosti", stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HSS-NHI-ja.

Temeljni uvjet za članstvo u Europskoj uniji za svaku je članicu vladavina prava, sloboda, poštivanje zakona i načela demokracije, iz RS većina Hrvata i Bošnjaka protjerana je iz svojih domova, rijetki su povratnici bez prava na uposlenje, na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, na obrazovanje, a zakon o lokalnoj samoupravi samo je mrtvo slovo na papiru. U takvoj situaciji govoriti o RS kao naprednijem dijelu BiH, doista je nesuvislo.

Koliki je stupanj demokracije na teritoriju kojim upravlja Milorad Dodik, govori i posljednje vandalsko uništenje spomenika poginulim braniteljima u Bijelom Brdu kod Dervente. U zemljama članicama EU visok stupanj sloboda i prava uživaju pripadnici naroda koji privremeno u njima borave i rade, a u RS mira nemaju ni mrtvi pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, tvrdi se u priopćenju.

Na kraju, HSS-NHI upozorava da Milorad Dodik već tradicionalno pred izbore aktualizira pitanje referenduma o samostalnosti RS i time narušava Ustav BiH. Za razliku od dosadašnjih verbalnih osuda, oni koji su zaduženi za provedbu Mirovnog sporazuma u BiH, trebali bi jasnije i konkretnije iskazati svoj stav o ovakvom neustavnom ponašanju jednog od najviših dužnosnika u entitetu RS, stoji na kraju priopćenja iz Ured za odnose s javnošću HSS-NHI-ja.