"Stojimo na raspolaganju Interpolu"
1

HSS BiH poziva međunarodne organizacije da istraže ured OHR-a

FENA
Hrvatska seljačka stranka BiH uputila je danas saopćenje za javnost u kojem poziva međunarodne organizacije, koje se bave istragama organiziranog međunarodnog kriminala, da istraže ured OHR-a u BiH, kao i Valentina Inzka.

Iz HSS se navodi kako postoje jasne indicije da je Inzko "upleten u mrežu međunarodnog finansijskoj kriminala u kojoj je služio i služi kao politička sprega između bankarske i političke mafije, to jest između Hypo Alpe Adria Bank i porodice Lijanovići".

"Osnovana je sumnja kako je posljednji pokušaj vraćanja dugova Hypo banke osmišljen prije i tokom formiranja Platforme u FBIH kada je mimo svih zakona logike, Ustava FBiH i demokratskih pravila igre, austrijski državljanin Valentin Inzko u Vladu FBIH instalirao porodicu Lijanovići, višemilionskog dužnika Hypo banke, zloupotrijebivši na taj način povjerenje koje mu je dala međunarodna zajednica. Umjesto stvaranja normalnog demokratskog društva, on je superponirao interese privatne banke i vlastite zemlje nad interesima Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju HSS-a BiH, koje je uputio predsjednik te stranke Mario Karamatić.

Ta stranka traži hitnu istragu oko ovog slučaja a od ureda evropskog povjerenika Sorensena traži da privremeno preuzme ulogu Visokog predstavnika u BiH dok se istraga nad Inzkom ne okonča.

"HSS i ja osobno stojimo na raspolaganju Interpolu u BiH budući da imamo informacije o svjedocima koji su voljni svjedočiti o cijelom slučaju, te izjave svjedoka koji su spremni potvrditi izjavu Slave Ivankovića Lijanovića izrečenu pred više svjedoka u Širokom Brijegu, kako je njima, NSRZB-u, zagarantovano učestvovanje u svakoj vladi FBIH sve dok ne vrate dug", navodi u saopćenju Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH.