Problemi Mostara
0

HSP predlaže raspuštanje Gradskog vijeća i nove izbore

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Mostarska podružnica Hrvatske stranke prava (HSP) Đapić-dr. Jurišić pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da raspusti mostarsko Gradsko vijeće, ukine Statut grada Mostara i raspiše nove izbore.

U HSP-u smatraju kako je farsa oko izbora gradonačelnika i usvajanja budžeta prešla granice zdravog razuma, čime Mostaru prijeti potpuni kolaps u svim društvenim i socijalnim segmentima.

U toj stranci također ističu kako je nametnuti Statut grada Mostara doveo do diskriminacije građana hrvatske nacionalnosti, čiji su glasovi manje vrijedni od glasova građana bošnjačke nacionalnosti.

"Kakva se poruka šalje Hrvatima u Mostaru i općenito u BiH, kao jednom od konstitutivnih naroda, ako ne mogu konzumirati svoju većinu, dok u isto vrijeme to mogu činiti Bošnjaci u Sarajevu, Tuzli i Zenici ili pak Srbi u Banjoj Luci", kazao je predsjednik mostarske Gradske podružnice HSP-a Đapić-dr. Jurišić Živko Budimir.

On upozorava da se time hrvatski narod želi još više oslabiti te kako greške HDZ-a BiH ne smiju biti alibi OHR-u da nepravednim statutom vrši diskriminaciju Hrvata u Mostaru.

Inače, mostarski HSP Đapić-dr. Jurišić do sada je prikupio preko sedam hiljada potpisa za izmjenu Statuta grada Mostara.