{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HSP novi politički partner SDA?

S
31.8.2009. u 09:36
0
14
HSP novi politički partner SDA?
0
HSP novi politički partner SDA?
Foto: Arhiv
Hrvatska stranka prava (HSP) Đapić-dr Jurišić mogla bi, umjesto HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, postati novi partner SDA u formiranju vlasti u Federaciji BiH (FBiH).
Ova najava uslijedila je nakon što su u četvrtak, 27. avgusta, ministri iz dva HDZ-a napustili sjednicu Vlade FBiH nezadovoljni promjenom trase koridora 5C na području Hercegovine, prenose "Nezavisne novine".

Član Predsjedništva SDA i stranački portparol Salmir Kaplan najavio je da će danas predstavnici SDA i HSP-a Đapić-dr Jurišić u Sarajevu razgovarati o aktuelnoj krizi u radu Vlade Federacije BiH, problemima u funkcioniranju FBiH, ali i nekim zajedničkim nastupima u budućim pregovorima o Ustavu i slično.

Kaplan je ponovio da SDA podržava stavove koje su zastupali njeni ministri na "spornoj" sjednici Vlade FBiH u četvrtak.

Čelnici SDA, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 sutra bi trebalo da razgovaraju o načinu izlaska iz posljednje krize.

"Svakako ćemo prihvatiti poziv i učestvovati u razgovorima. Moramo pronaći rješenje za izlaz iz ove situacije a to je nemoguće bez dogovora", istakao je Kaplan.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara rekao je da će ova stranka, te hrvatski ministri u FBiH insistirati da se provode odluka Parlamenta FBiH o južnoj trasi koridora 5C.

"Postoji odluka parlamenta o toj trasi i jednostavno treba da poštujemo i provodimo dosadašnje odluke. Time ćemo osigurati nesmetano funkcionisanje a izbjeći princip preglasavanja što je dovelo do situacije u kojoj su hrvatski ministri morali napustiti posljednju sjednicu Vlade FBiH. Potrebno je dogovoriti se i o određenim kadrovskim rješenjima te deblokirati proces izgradnje južnog dijela autoputa", istakao je Čavara.

Svetozar Pudarić, delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH i član SDP-a, najveće opozicione stranke u FBiH, smatra da će vladajuće stranke veoma brzo postići dogovor o spornim pitanjima i da neće biti nikakve prekompozicije vladajuće koalicije, te dodaje da nijedna od vladajućih stranaka ne može očekivati podršku SDP-a u Parlamentu FBiH za formiranje novih koalicija u kojima će biti važan samo broj glasova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: