BiH
23

HSP: Hrvatska opozicija treba imati jednog zajedničkog kandidata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U javnosti smo ovih dana, ali i u zadnje vrijeme, mogli čuti političke prijedloge hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Iako je službena kampanja još daleko već se licitira i sa imenima, bilo ličnim kandidaturama ili prijedlozima.

Već su spomenuta imena državne zastupnice i članice Predsjedništva HDZ 1990 dr. Diane Zelenike, koja je kasnije to dovela pod veliki znak pitanja rekavši da o tome nije razmišljala i da bi se teško upustila u tu avanturu sa ovakvim biračkim odborima i brojnim mogućnostima otimanja glasova. Svoje kandidature su lično već istaknuli Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak i aktivist liberalnih opcija dr. Slavo Kukić.

"Zacijelo će biti još nekih prijedloga kao i neizostavnog prijedlog HDZ BiH ili vjerovatnije iza virtuelnog Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji će biti najvjerovatniji trenutni član Predsjedništva i prvi čovjek HDZ BiH dr. Dragan Čović", navode iz Hrvatske stranke prava (HSP).

Njima je, poručuju, politički korektno i apsolutno prihvatljivo da kandidata za hrvatskog člana u ime opozicionih hrvatskih stranaka i civilnog društva te velike većine nezadovoljnih "običnih" ljudi, predloži HDZ 1990 kao najjača opoziciona stranka.

"Ako je to naprimjer dr. Diana Zelenika, nju smatramo odličnim kandidatom koji se može oduprijeti trenutnoj politici kojom dominira srpska politika preko Milorada Dodiga predsjednika SNSD-a. Takav jedan zajednički kandidat hrvatske opozicije mora biti prihvatljiv cijeloj hrvatskoj opoziciji koja drugačije promišljaju i želi zaustaviti politiku Dragana Čovića koja je pogubna po hrvatski narod u BiH. U tom bloku, bi trebale biti HDZ 1990. na čelu sa predsjednikom Ilijom Cvjetanovićem, nama iz HSP-a, HKDU-Hrast, Hrvatske stranke, Posavske stranke, pa i Narodna stranka Radom za boljitak i druge stranke, udruge građana, nevladine organizacije i svi oni koji nisu zadovoljni trenutnom političkom i kadrovskom politikom Čovićevog HDZ", stoji u saopćenju koje potpisuje Nikola Raguž, predsjednik HSP-a.

Od sarajevskih stranaka oni očekuju "da predlože Bošnjaka, a da prepuste Hrvatima da izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH između HDZ BiH i hrvatskih opozicionih stranka", naveli su.

"Isto tako i Bošnjaci odlučuju o bošnjačkom članu, a Srbi o srpskom članu Predsjedništva BiH, i smatramo to jedinim normalnim i u načelu prihvatljivim za višenacionalnu Bosnu i Hercegovinu. Pravaši smatraju da hrvatske opozicione stranke trebaju imati jednog zajedničkog kandidata koji će svojim programskim i političkim stavovima voditi rasprave i političke debate sa predsjednikom vladajućeg HDZ BiH i odnedavnog počasnog građanina Stoca. Hrvati kao i drugi evropski narodi trebaju imati opoziciju, koja je nažalost u potpunosti devastirana, bilo zbog igre međunarodnih faktora bilo zbog vladajuće partije HDZ BiH koja je gušila višestranačje bojeći se za svoje pozicije u vlasti. To mora prestati, i Hrvati bi kao demokratski narod trebali imati dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to jednog kandidata HDZ BiH a drugog hrvatskih opozicionih stranaka. Nije dobro da se daje puno kandidata i da se tako razvodnjava opozicija i konstruktivna kritika društva i politike", istaknuto je u saopćenju za javnost HSP-a.

HSP