BiH
0

HSP, HNZ i HZ Herceg-bosne dogovorili formiranje koalicije

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
Čelnici Hrvatske stranke prava (HSP) Đapić-dr. Jurišić, Hrvatske narodne zajednice (HNZ) i Hrvatskoga zajedništva (HZ) Herceg-Bosne dogovorili su na današnjem sastanku u Mostaru formiranje predizborne koalicije za opće izbore u listopadu 2010. godine.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH đapić-dr. Jurišić, osnovni je razlog okupljanja stranaka u koaliciju donošenje novoga ustava, donošenje novog izbornog zakona te pokretanje gospodarstva i veća socijalna zaštita.

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH Đapić-dr.Jurišić, Milenko Brkić, predsjednik HNZ-a, i Petar Milić, predsjednik HZ Herceg-Bosne, kao prioritet su naveli donošenje potpuno novoga ustava BiH koji bi Hrvatima garantirao ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda.

Sa sastanka je poručeno kako je sadašnji izborni zakon nepravedan te da dovodi do mnogih nelogičnosti zbog čega bi ga trebalo mijenjati. Posebno je podvučena potreba izrade strategije za jačanje ekonomije, poglavito proizvodnje.

Trenutne mjere Vlade Federacije BiH oko rebalansa budžeta ocjenjene su nedopustivima. Vlada otima od siromašnih i daje bogatima, a pri tome je u potpunosti zakržljala prihodovna strana budžeta, zaključeno je na sastanku.

Čelnici koalicije naveli su kako je Hrvatima u BiH potreban otklon od katastrofalne politike HDZ-a BiH te da im je potrebna nova politička opcija, koja će im umjesto politike kuknjave ponuditi konkretna rješenja za izlazak iz mnogobrojnih problema.

Na sastanku je zaključeno kako bi predizborna koalicija mogla biti temeljom ujedinjenja HSP-a, HNZ-a i HZHB u jednu stranku, što bi se moglo dogoditi i prije općih izbora.