Zvonko Jurišić
0

"HSP BiH je spreman formirati vlast sa SDP-om"

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
HSP BiH je apsolutno spreman zajedno sa SDP-om SDA i NS Raom za boljitak formirati vlast na federalnoj razini, izjavio je večeras u Mostaru predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

Nakon što je razmotrena politička platforma i načela formiranja vlasti za Federaciju BiH, na proširenoj sjednici Predsjedništva HSP-a BiH večeras je zaključeno kako je ta platforma dobra osnova i da je uglavnom prihvatljiva za HSP BiH s tim da ta stranka ima određene opaske odnosno dodatke na ovu političku platformu.

Te opaske na platformu odnosno različita stajališta HSP BiH ima po pitanju mehanizama odlučivanja u federalnoj Vladi, Izbornog zakona, izbornih jedinica i izbora članova Predsjedništva, istaknuo je Jurišić izrazivši očekivanje da će partneri prihvatiti HSP-ove sugestije.

Na pitanje vjeruje li da HDZ BiH može blokirati federalnu vlast, Jurišić je kazao kako uopće o tome ne razmišlja. No, istaknuo je, ukoliko dođe do najavljenih blokada na način da se ne sazovu sjednice Parlamenta onda su tu na potezu Izborno povjerenstvo i visoki predstavnik.

Jurišić je ponovio kako HDZ 1990 i dalje ima otvorenu ponudu od predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. Istaknuo je i to kako za HSP BiH ne bi bio problem da pored njih budu oba HDZ-a, iako je ranije izjavio kako "ne želi pod isti kišobran s HDZ-om BiH".

"Ukoliko dođe do toga mi ćemo biti suglasni da i jedan i drugi HDZ uđu, uz naravno suglasnost i SDP-a i SDA i NS Radom za boljitak", kazao je Jurišić.

Što se tiče uspostave vlasti na državnoj razini, Jurišić drži kako će tu doći do jedne široke koalicije u kojoj vidi oba HDZ-a.