BiH
0

HSP Đapić-dr. Jurišić osuđuje potez Federalne televizije

FENA
Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić danas je najoštrije osudila potez Federalne televizije, koja je, kako navode, otkazala usluge jedinoj novinskoj agenciji na hrvatskom jeziku (NINA).

"Držimo da je ovaj potez Federalne televizije još jedan udar na ionako slabu zastupljenost hrvatskog jezika u toj kući. Iz obrazloženja generalnog direktora Jasmina Durakovića kako Radio-televizija Federacije BiH nema više potrebu preuzimanja servisa vijesti na hrvatskom jeziku, jasno se vidi kakav je odnos Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH prema pravu hrvatskog naroda na korištenje materinskog jezika u medijima Federacije BiH", stoji u priopćenju iz HSP-a Đapić-dr. Jurišić.

U toj stranci ističu kako je i po tretmanu hrvatskih kadrova i hrvatskog jezika u tom javnom mediju "očigledno da hrvatski narod ne može biti zadovoljan svojim položajem u BiH"

"Bez medija na hrvatskom jeziku, Hrvati u BiH izloženi su fragmentiranju njihova narodnog identiteta, te gubitka općih i konkretnih narodnih orijentira prema BiH ali i međunarodnoj zajednici, zbog toga što je sloboda informiranja na vlastitom jeziku temelj i svim drugim slobodama", stoji u priopćenju.

Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić pozvala je Upravni odbor Radio-televizije Federacije BiH da osigura ravnomjernu zastupljenost hrvatskih novinara i hrvatskog jezika u toj medijskoj kući.

"U protivnom, Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić zatražit će ostavku vodstva te medijske ustanove na čelu s generalnim direktorom Jasminom Durakovićem", navodi se u priopćenju.