BiH
0

HSK nezadovoljan brigom države za Hrvate u iseljeništvu i BiH

FENA
Hrvatski svjetski kongres (HSK) upozorio je danas da su Hrvati izvan Hrvatske zanemareni, pa tako i u Bosni i Hercegovini, te ocijenio nepravednom odluku Međunarodnog suda pravde po kojoj Srbija i Crna Gora nisu odgovorne za genocid u BiH.

HSK je, nakon redovita godišnjeg trodnevna zasjedanja u Zagrebu, uputio i Apel za zaštitu povijesnih i kulturnih stečevina i hrvatskih nacionalnih vrijednosti.

Upozorio je da u Hrvatskoj nema svestrano osposobljene ustanove koja bi se bavila rješavanjem položaja iseljenika i njihovih teškoća i pridonosila njihovu povezivanju s maticom zemljom. Također, HSK poziva da se Hrvatima u BiH pruži svekolika pomoć kako bi u njoj ostvarili prava koja su im sada ograničena ili uskraćena.

HSK u prihvaćenoj Rezoluciji ističe da pomno prati politička i društvena gibanja u domovini, ali ostaje izvanstranačkom institucijom otvorenom svim Hrvatima izvan Hrvatske. HSK će Vladi RH ponuditi suradnju iskusnih stručnjaka kako bi se osmislila i počela provoditi djelotvorna politika u korist povezivanja domovinske Hrvatske s Hrvatima izvan granica Hrvatske. Također, HSK izražava nadu da će na izborima pobijediti ona stranka i kandidati koji će biti spremni za konstruktivno razmatranje i primjenu tog prijedloga

Predsjednik HSK-a Boris Mikšić na konferenciji za novinare istaknuo je da je Kongres na prekretnici i dodao da ga u budućnosti očekuje puno posla kako bi se ojačalo jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, promicalo globalno hrvatstvo, zaustavila rasprodaja domovine i omogućio dostojanstven povratak iseljenika u nju.

Zadarskom nadbiskupu Ivanu Prenđi dodijelio je ovogodišnje priznanje HSK za povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, a za 50-godišnje promicanje hrvatskih nacionalnih interesa u svijetu priznanje HSK pripalo je Anđelku Tomasoviću iz Adelaidea u Australiji.

Glasnogovornik HSK Šimun Šito Ćorić zauzeo se za bolju zastupljenost hrvatskih iseljenika u Hrvatskom saboru, te uvođenje dopisnog glasovanja za iseljenike. HSK nije zadovoljan brigom za Hrvate u iseljeništvu i u BiH, kao ni njihovom medijskom zastupljenošću, rekao je Ćorić, izrazivši nadu da buduća hrvatska vlast neće zaboraviti na interese Hrvata u iseljeništvu i BiH.