BiH
0

HRW: Skoro sigurno ima CIA-inih zatvora u Istočnoj Europi

FENA
Zahtjev Evropske unije Washingtonu da odgovori na pitanja u vezi s navodima o postojanju tajnih zatvora CIA-e u evropskim zemljama britanski dnevnik "Times" izdvaja u srijedu kao vodeću međunarodnu temu.

Navodi o tajnim operacijama američke Centralne obavještajne agencije počeli su tekstom u listu "Washington Post" i umnožili su se takvom brzinom da se njima trenutno bavi većina evropskih vlada.

Istočnoevropske zemlje su uglavnom negirale postojanje takvih zatvora na svojoj teritoriji, ali američka organizacija Human Rights Watch (HRW) kaže kako je skoro sigurna da su navodi tačni.

U prilog svom stavu HRW navodi podatke o dolasku aviona u dvije bivše sovjetske vojne baze - u Poljskoj i Rumuniji, piše "Times".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je američka vlada pristala provesti istragu o navodima da CIA vodi tajne zatvore u istočnoj Evropi i da su američki avioni prevozili zarobljenike koristeći neke evropske aerodrome.

Steinmeier je u utorak tokom posjete Washingtonu kazao kako je o spomenutim navodima detaljno razgovarao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Dodao je da je ona tom prilikom rekla kako razumije koliku je zabrinutost ovo pitanje izazvalo među stanovnicima i političarima u Evropi.

Predstavnik State Departmenta je tim povodom rekao nakon sastanka Rice - Steinmeier da će SAD odgovoriti na upit EU povodom spomenutih navoda o tajnim zatvorima.

Dodao je da će Condoleezza Rice biti spremna odgovarati na pitanja s tim u vezi tokom svoje posjete Evropi iduće sedmice.