{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW: BiH ne uspijeva zaštititi tražioce azila

Klix.ba
24.4.2018. u 10:35
5
35
HRW: BiH ne uspijeva zaštititi tražioce azila
5
HRW: BiH ne uspijeva zaštititi tražioce azila
Foto: N. G./Klix.ba
Aktivisti i nevladine organizacije kažu da vlasti u Bosni i Hercegovini ne uspijevaju na adekvatan način zaštiti prava izbjeglica koji su na ulicama bh. gradova bez adekvatne hrane, skloništa i zdravstvene zaštite, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW).
Dodali su da vlasti, međutim, tvrde da vladaju situacijom a da taj stav ponavlja i međunarodna organizacija za zaštitu izbeglica u BiH - UNHCR, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema UNHCR-u, 1.138 azilanata i migranata stiglo je u Bosnu i Hercegovinu od 1. januara do 3. marta ove godine, što je više od ukupnog broja za 2017. Većina njih su iz Sirije, zatim Pakistan, Libija i Afganistan. Neki odlaze iz konflikta i zloupotrebe ljudskih prava, dok drugi traže bolji život.

Islamska zajednica BiH pozvala je vlasti da učine više kako bi zadovoljile osnovne potrebe izbjeglica. Država je do sada obezbijedila smještaj za samo 154 osobe u jedini otvoreni centar za azil zbog ograničenog kapaciteta.

UNHCR je također potvrdio da se "mnogi tražioci azila suočavaju sa preprekama u proceduri zahtjeva za azila".

"Građani, od kojih su mnogi doživjeli užase tokom bosanskog rata i raseljavanja, u velikoj mjeri podržavaju i pružaju pomoć izbjeglicama i migrantima. Međutim, ti plemeniti napori nisu zamjena za efikasno djelovanje države", navodi HRW.

Vlasti očekuju još veći broj novih dolazaka u narednim mjesecima, zbog čega HRW preporučuje da sarađuju sa međunarodnim partnerima kako bi osigurali da mogu da odgovore poštujući ljudska i prava izbjeglica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: