Vremenska prognoza
56

Hrvatsku zabijelio snijeg, nove padavine se očekuju tokom dana i u BiH

Klix.ba
Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Index.hr)
Snijeg u Hrvatskoj (Foto: Index.hr)
Gotovo cijela kopnena Hrvatska jutros se probudila pod snježnim pokrivačem. Snijega ima od Varaždina preko centralne Hrvatske do Slavonije. Najviše ga ima u gorju. Snježne padavine očekuju se tokom dana i u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

U našoj zemlji će danas preovaladavati oblačno vrijeme s padavinama. U Bosni s kišom i snijegom, a u Hercegovini će samo padati kišom.

Tokom dana snijeg ili susnježica se očekuju u cijeloj Bosni, kao i na sjeveru i istoku Hercegovine. U večernjim satima se očekuje postepeni prestanak padavina.

Očekivana visina novog snježnog pokrivača se očekuje od 5 do15, lokalno do 25, a na planinama i do 35 cm. Vjetar u Hercegovini i na istoku Bosne, prije podne, umjeren do jak južni, a poslije podne u slabljenju i skretanju na sjeverni. U ostatku zemlje vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

Snijeg u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Snijeg u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Dnevne temperature od -2 do 5, na jugu od 8 do 13 °C. U Sarajevu će danas biti oblačno vrijeme s kišom koja je preći u susnježicu i snijeg. Dnevna temperatura oko 1 °C

U nedjelju će u većem dijelu naše zemlje sunčano. Jutro će biti hladno s mrazom i maglom po kotlinama, a poslije podne i krajem dana naoblačenje u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini, a u večernjim satima i u ostatku Bosne.

U večernjim satima kiša je moguća u Hercegovini i na zapadu Bosne. Jutarnje temperature od -10 do -4, na planinama do -15, na jugu od -3 do 3, a dnevne od -2 do 4, na jugu i sjeverozapadu zemlje od 6 do 12 °C.

U ponedjeljak će u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne biti oblačno s kišom, a u višim područjima zapadne Bosne sa susnježicom. U ostatku Bosne će biti sunčano uz umjerenu oblačnost.

Jutarnje temperature će biti nešto više i kretat će se od 2 do 8, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje od 8 do 13, a dnevne od 8 do 14, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu od 14 do 19 °C.

U utorak i srijedu će biti oblačno vrijeme s kišom, a temperature će rasti čak do 21 stepen na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje.