BiH
0

Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne o RTV kanalu na hrvatskom jeziku

FENA
"Svesrdno podržavamo zaključak Parlamentarne skupštine BiH kojim se obavezuje Vijeće ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku", stoji u priopćenju iz Hrvatskoga zajedništva Herceg-Bosne koje je potpisao predsjednik toga zajedništva Petar Milić.

Pravo na radio i televiziju jamči se čak i manjinama, a u ovom slučaju Hrvati kao konstitutivni narod nemaju nacionalni TV program u BiH.

Kako bi ostvarili svoje nacionalno pravo zajamčeno međunarodnim konvencijama na slobodno informiranje na vlastitom jeziku i svekoliki i neometani razvoj narodne kulture, Hrvati moraju imati TV kanal s direkcijom i glavnim uredništvom u Mostaru, ističe se u priopćenju.

Međutim, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sukladno dosljednoj politici majorizacije i unitarizacije Hrvata u BiH, svim silama suprotstavlja se ovom zaključku Skupštine. Izvan svake je pameti kako se u tom pitanju zlorabi institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što je uveden u Ustav isključivo radi zaštite nacionalnih prava i upravo protiv nametanja rješenja što obespravljuju neki narod.

Naime, i laiku je jasno kako zaštita vitalnog nacionalnog interesa ne može biti oduzimanje prava drugom narodu, navodi se u priopćenju.

"Nadamo se kako institucije što trebaju razriješiti ovaj slučaj neće slijediti ovakvu politiku, nego će osporiti ovo paradoksalno traženje zaštite nacionalnog interesa kao potpunu besmislicu.

Isto tako, Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne postavlja pitanje vladajućim strankama kod bh. Hrvata u kakvoj su to oni koaliciji s vladajućim bošnjačkim strankama. Ako ta koalicija podrazumijeva i ovakve postupke gdje se zlorabi institut zaštite nacionalnog interesa u smislu da se ne štiti sebe nego se Hrvatima brani pravo na informiranje na materinskom jeziku, onda je ta koalicija samo za osobni probitak pojedinih hrvatskih političara i, kao takva, ona je za narod ništavna i, u stvari, predstavlja još jednu političku i podvalu i prevaru hrvatskih vladajućih stranaka", stoji na kraju priopćenja Hrvatskoga zajedništva Herceg-Bosne.