{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatsko narodno vijeće se zalaže za federalizaciju cijele BiH, a ne samo jednog dijela

11.3.2017. u 12:15
4
478
Hrvatsko narodno vijeće se zalaže za federalizaciju cijele BiH, a ne samo jednog dijela
4
Hrvatsko narodno vijeće danas je u Sarajevu organizovalo konferenciju čiji je povod bilo ponovno otvaranje priče o federalizaciji BiH. Iako HDZ BiH za sada samo priča o preustroju BiH i formiranju novih jedinica unutar FBiH, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ističe da je, ukoliko do toga dođe, nužno držati se izvorne ideje o federalizaciji na prostoru cijele BiH, ne samo u jednom dijelu.
Komšić navodi da je ideja Hrvatskog narodnog vijeća iznesena 6. februara 1994. godine te da je njen cilj bio da se prekinu pregovori o podjeli BiH u Ženevi i zaustavi rat. Nakon što je američka administracija prihvatila prijedlog, postignut je Washingtonski sporazum u kojem piše, navodi Komšić, da je federalizacija koncipirana za cijelu BiH, ne samo jednog dijela.

"To je bila ideja preuređenja BiH, a ne podjele. Nažalost, Dejtonski mirovni sporazum je išao u drugom smjeru i umjesto da dovrši federaciju pregovori su vođeni u pravcu entitetskog uređenja. HDZ BiH se danas vraća na ideju federalizacije, a bili su protiv toga, napali su nas i proglasili neprijateljima. Dobro je da je tema otvorena, ali treba vidjeti o čemu se radi. Da li se oni vraćaju na ženevske pregovore o podjeli države sa unijom tri republike i stvaranjem trećeg eniteta ili se radi o federalizaciji cijele BiH. Ako se zalažu za uniju tri republike to znači da bi izvan Herceg-Bosne ostali svi Hrvati koji žive u Srednjoj Bosni, Posavini i Krajini", kazao je Komšić.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" u Sarajevu Franjo Topić ističe da je moralno i politički brinuti se za sve ljude i da, ako se organizacija BiH treba promijeniti, te promjene moraju obuhvatati cijelu državu. Međutim, problem je, smatra, što stranke ljude u svakom dijelu BiH gledaju kroz broj glasova koje mogu osvojiti na određenom prostoru.

"Sva vlast je na jugu BiH, to nije korektno i pravedno. Na nepravdu se ne može šutjeti. Hrvati su neravnopravni unutar svojih redova", rekao je Topić.

Priča o federalizaciji naročito je bila aktuelna u kontekstu rezolucije Evropskog parlamenta, kada su hrvatski zastupnici potencirali pojam federalizacije u konačnom tekstu rezolucije Parlamenta EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: