Presuda Kovačević
106

Hrvatsko narodno vijeće: Pozivamo političare da presudu shvate ozbiljno

F. H.
Foto: Hrvatsko narodno vijeće
Foto: Hrvatsko narodno vijeće
Hrvatsko narodno vijeće u reakciji na presudu Evropskog suda za ljudska prava Slavena Kovačevića poručilo je da presuda pokazuje da niko u BiH ne bi trebao biti prisiljen da glasa samo po propisanim etničkim linijama.

"Presuda iz Strazbura koja ukazuje na to da niko u BiH ne bi trebao biti prisiljen da glasa samo po propisanim etničkim linijama, bez obzira na politički stav, potvrda je našeg ranijeg stava o nedopustivosti diskriminacije bilo kojeg naroda ili pojedinca. Snažno smo se zalagali za zaštitu prava svih građana i konstitutivnih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će reforme u budućnosti to promijeniti", poručili su iz HNV.

Naveli su da bez obzira na brojnost bilo kojeg od naroda upisanih u Ustav BiH, kao i građana, oni moraju imati pravo da na svakom pedlju svoje zemlje se osjećaju slobodno i zastupljeno.

"Pozivamo političke elite da recentnu presudu, kao i sve prethodne, shvate ozbiljno, te da ne umaraju javnost otrcanim frazama bilo o legitimnom predstavljanju, bilo o građanskoj državi, već da počnu voditi konstruktivnu debatu na vrijednostima zajedništva i prosperiteta, koja će Bosnu i Hercegovinu učiniti zemljom budućnosti i nade", poručili su iz HNV.

Naglasili su da ponosno nose bosanskohercegovačko nasljeđe na srcu, a da su kao pripadnici hrvatskog naroda stali još 1992. godine iza nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, države građana i triju naroda.

"Pozivamo, konačno, i vlast i oporbu da umjesto parola i fraza ponude viziju. Bosna i Hercegovina treba odgovorne kreatore unutarnje dinamike koji će čuvati njezinu pluralnost i višenacionalni karakter baštineći tekovine ZAVNOBiH-a, i u njih upisujući vrijednosti koje nas okupljaju", zaključili su iz Hrvatskog narodnog vijeća.