Ivo Miro Jović
0

"Hrvatski narod u BiH je ostavljen na cjedilu"

SRNA
Poslanik HDZ BiH u Domu naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović izjavio je danas Srni da odluka Ustavnog suda BiH kojom je odbijen njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu u dijelu kojim se predviđaju tri javna RTV servisa i dvije televizijske i dvije radio stanice za teritoriju određenog entiteta jasno pokazuju da je, kako je rekao, hrvatski narod u BiH ostavljen na cjedilu.

"Tri godine je Ustavnom sudu trebalo da donesu odluku i nakon toga hrvatski narod u BiH ostavljaju na cijedilu, a žele tobože multietničku BiH, a ustvari su odredili da je ova zemlja određena samo za jedan od naroda. To je dikata", naglasio je Jović i najavio da će svoj zahtjev uputiti Međunarodnom sudu pravde u Strazburu.

Jović je konstatovao da je apsurd da strane sudije odlučuju u pravosuđu BiH, jer oni ne žive u ovoj zemlji, već samo dolaze i gostuju za veliku platu da krojili kapu, ali, kako je naglasio, kapa ne može da stoji, jer nisu izmjerili glavu.

"Dva Hrvata i dva Srbina  su bila za moj zahthjev, dok su tri međunarodne sudije bili protiv. I za to im je trebalo tri godine. To dovoljno samo za sebe govori i pokazuje da ovom zemljom ne upravljuju ljudi iz BiH. Međunarodna zajednica ne želi stabilan mira, već želi da u BiH imaju stalno prisutnu krizu koju ne žele da riješe", zaključio je  Jović.

Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev nekadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića za ocjenu ustavnosti Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH u dijelu kojim se predviđaju tri javna RTV servisa i dvije televizijske i dvije radio stanice sa teritorije određenog entiteta.

U saopštenju se navodi da je Jovićev zahtjev odbijen, jer nije dobio podršku pet sudija.

Kako je obrazloženo, ovakva odluka donesena je na osnovu odredaba novog stava 3. člana 40. Pravila Ustavnog suda BiH, prema kojem se zahtjev odbija kada u plenarnoj sjednici u donošenju odluke učestvuje manje od ukupnog broja od devet sudija, a najmanje pet sudija ne glasa identično o prijedlogu odluke.  
"S obzirom na to da predsjednica Seada Palavrić i sudija Mirsad Ćeman nisu mogli učestvovati u radu u ovom predmetu, a podnosilac zahtjeva Jović nije dobio podršku pet sudija za usvajanje zahtjeva, niti je pet sudija glasalo protiv njegovog zahtjeva, smatra se da je njegov zahtjev odbijen", navodi se u saopštenju.