Na radost studenata
37

Hrvatski ministar Fuchs: Diplome Sveučilišta u Mostaru će vrijediti u Hrvatskoj i cijeloj EU

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuchs je najavio danas u Mostaru da će Hrvatska pomoći BiH da se integrira u obrazovni i znanstveni prostor, te da će prvo diplome Sveučilište u Mostaru učiniti priznatima u EU.

"Naravno da ćemo na tom putu maksimalno pomagati BiH. Tu smo zato da u svakoj prilici pružimo savjet i prepustimo neka od naših iskustava direktno", kazao je Fuchs.

Naglasio je kako postoji niz segmenata gdje će davati potporu BiH, a da je u prvom redu unaprjeđenje funkcioniranja Sveučilišta u Mostaru.

"Jedan od prvih koraka je kompletno akreditiranje Sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces završi diplome koje izdaje Sveučilišta u Mostaru bit će automatski priznate u Republici Hrvatskoj, a samim time i na kompletnom teritoriju Evropske unije", kazao je hrvatski ministar.

Ističe da će i druge institucije iz BiH, koje nisu akreditirane, morati prolaziti put priznavanja, odnosno verifikacije.

''To jeste zahtjevan proces.Tu se nakon provedenog audita moraju ispraviti neki segmenti, od funkcioniranja, kako administrativnog, tako i akademskog djelovanja, ali siguran sam da će proces ići u dobrom smjeru i relativno brzo'', rekao je Fuchs.

Naglašava da je visokom obrazovanju pružena velika mogućnost kada je BiH dobila kandidatski status za EU, te da Sveučilište u Mostaru ima priliku povući značajna sredstva iz EU fondova.

''To znači da se čitav sustav Sveučilišta dodatno može unaprijediti i ući u alijanse evropskih sveučilišta, što je danas trend u cijeloj EU'', pojasnio je Fuchs.

Ističe kako postoji još niz segmenata gdje će Hrvatska davati potporu našoj zemlji, te najavio kako će razgovarati i o unaprjeđenju osnovnog i srednjeg obrazovanja, jer veliki broj učenika iz BiH polaže državnu maturu u Hrvatskoj kako bi mogli studirati u zemljama EU.

Radovan Fuchs i Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Radovan Fuchs i Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuchs je danas posjetio Sveučilište u Mostaru, a potom se sastao s liderom HDZ-a i HNS-a Draganom Čovićem koji je kazao kako je obrazovanje jedan od važnijih segmenata u provođenju politike HDZ-a BiH.

"U tom pogledu bit će organiziran i skup u Neumu čiji će naglasak ove godine biti visoko obrazovanje i znanost, a svakako da će naše Sveučilište nastaviti suradnu s resornim ministarstvom u Vladi RH", zaključio je Čović.