Odluka na Kongresu
3

Hrvatski mediji: State Department odobrio Izraelu prodaju ratnih aviona Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
State Department u utorak je uputio obavijest Kongresu o zahtjevu Izraela za odobrenje u vezi sa prodajom borbenih aviona F16 Hrvatskoj.

Kongres sada ima 15 dana da u skladu s američkim Zakonom o izvozu oružja donese odluku odobrava li ili ne prodaju 12 borbenih aviona Hrvatskoj. To znači da je State Department odobrio Izraelu prodaju aviona Hrvatskoj, ali je pitanje pod kojim uvjetima i s kojom opremom. Naime, nije poznato je li odobrena prodaja aviona s izraelskom opremom ili se mora prethodno ugraditi američka oprema, piše Jutarnji list.

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst prije nekoliko je dana jasno kazao kako odobrenje za prodaju aviona Hrvatskoj neće biti izdato dok Izrael ne ispuni zadane tehničke uvjete. Prema neslužbenim informacijama, to se odnosi na ugradnju američke opreme u avione.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je jučer u Rijeci da 'ako Izrael Hrvatskoj ne isporuči avione F-16 koje je ponudio na tenderu, isti će biti poništen'.

“Modifikacije onoga što je odabrano na tenderu ne može biti. Ili ćemo kupiti avione kakvi su ponuđeni ili će se tender poništiti. Sve drugo bilo bi dezavuiranje samog tendera”, istakao je premijer i prvi put javno spomenuo mogućnost poništenja tendera za nabavku 12 borbenih aviona.

Da Hrvatska neće pristati na neke inačice F-16 suprotno onima ponuđenima službeno je jučer potvrđeno i iz Ministarstva obrane.

"Hrvatska insistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi. U ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK. Stoga nije moguća nijedna druga inačica višenamjenskog borbenog aviona”, stoji u odgovoru MORH-a na pitanje bi li Ministarstvo obrane pristalo na isporuku aviona F-16 od Države Izrael s opremom koja nije u skladu s popisom opreme koju je Država Izrael dostavila na tender i onom koja je dogovorena tokom pregovora o ugovoru za kupovinu borbenog aviona. Dakle, to znači da Hrvatska pristaje jedino na isporuku izraelske inačice aviona F-16, s opremom koju je u njega ugradila izraelska vojska."