BiH
0

Hrvatski Caritas prikupio 3.255.000 kuna za BiH

FENA
U akciji Hrvatskog Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koja se provodila od ožujka, prikupljeno je 3.255.000 kuna, izvijestio je danas u priopćenju predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Riječ je o novcu prikupljenom zahvaljujući solidarnosti građana i tvrtki, donaciji hrvatske Vlade od milijun kuna, kao i od nedjeljne kolekte jer su hrvatski biskupi odlučili milodare prikupljene u svim crkvama diljem Hrvatske u nedjelju, 11. ožujka, usmjeriti u tu akciju.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić naveo je da će, u suradnji s Caritasom Biskupske konferencije BiH, novac biti usmjeren u razvojne, karitativne i pastoralne projekte odnosno u konkretnu pomoć siromašnima i potrebitima u BiH.

Bit će, kako se navodi, raspisan natječaj za dodjelu tih sredstava civilnim i vjerskim udrugama za projekte i programe edukacije, stručnog usavršavanja ili prekvalifikacije, razvoj malog poduzetništva i poticanje malih obiteljskih obrta te poljoprivrednih djelatnosti ili zadruga te za socijalne i psihosocijalne projekte ili programe za djecu, za ratom traumatizirane osobe, za siromašne i starije.

Radi transparentnosti provođenja projekata osnovana su i dva odbora: projektni i nadzorni, koji će procjenjivati kvalitetu prijavljenih projekata, odobravati sredstava za njihovo provođenje te pratiti njihovu realizaciju.

Projektni odbor sačinjavat će predstavnici dvaju nacionalnih Caritasa: kardinal Vinko Puljić i biskup Josip Mrzljak, ravnatelji nacionalnih Caritasa i članovi stručnog tima. Nadzorni odbor imat će pet članova, a osim predstavnika HC-a, čine ga i dva predstavnika hrvatskog poslovnog sektora: Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, i Bruno Iljkić, predsjednik gospodarskog sektora udruge "Prsten".

"Želja nam je da ta akcija postane trajan oblik svjedočenja solidarnosti s ljudima i Crkvom BiH, a da hrvatska javnost bude što cjelovitije informirana jer tako može osjetiti i želju za pomaganjem", izjavio je biskup Mrzljak.