{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatski Caritas prikupio 3.255.000 kuna za BiH

F
30.5.2007. u 15:41
0
0
Hrvatski Caritas prikupio 3.255.000 kuna za BiH
0
Hrvatski Caritas prikupio 3.255.000 kuna za BiH
U akciji Hrvatskog Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koja se provodila od ožujka, prikupljeno je 3.255.000 kuna, izvijestio je danas u priopćenju predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Riječ je o novcu prikupljenom zahvaljujući solidarnosti građana i tvrtki, donaciji hrvatske Vlade od milijun kuna, kao i od nedjeljne kolekte jer su hrvatski biskupi odlučili milodare prikupljene u svim crkvama diljem Hrvatske u nedjelju, 11. ožujka, usmjeriti u tu akciju.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić naveo je da će, u suradnji s Caritasom Biskupske konferencije BiH, novac biti usmjeren u razvojne, karitativne i pastoralne projekte odnosno u konkretnu pomoć siromašnima i potrebitima u BiH.

Bit će, kako se navodi, raspisan natječaj za dodjelu tih sredstava civilnim i vjerskim udrugama za projekte i programe edukacije, stručnog usavršavanja ili prekvalifikacije, razvoj malog poduzetništva i poticanje malih obiteljskih obrta te poljoprivrednih djelatnosti ili zadruga te za socijalne i psihosocijalne projekte ili programe za djecu, za ratom traumatizirane osobe, za siromašne i starije.

Radi transparentnosti provođenja projekata osnovana su i dva odbora: projektni i nadzorni, koji će procjenjivati kvalitetu prijavljenih projekata, odobravati sredstava za njihovo provođenje te pratiti njihovu realizaciju.

Projektni odbor sačinjavat će predstavnici dvaju nacionalnih Caritasa: kardinal Vinko Puljić i biskup Josip Mrzljak, ravnatelji nacionalnih Caritasa i članovi stručnog tima. Nadzorni odbor imat će pet članova, a osim predstavnika HC-a, čine ga i dva predstavnika hrvatskog poslovnog sektora: Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, i Bruno Iljkić, predsjednik gospodarskog sektora udruge "Prsten".

"Želja nam je da ta akcija postane trajan oblik svjedočenja solidarnosti s ljudima i Crkvom BiH, a da hrvatska javnost bude što cjelovitije informirana jer tako može osjetiti i želju za pomaganjem", izjavio je biskup Mrzljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: