{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska uvela nove mjere prema stranim državljanima

N
18.5.2004. u 09:47
0
0
Hrvatska uvela nove mjere prema stranim državljanima
0
Hrvatska uvela nove mjere prema stranim državljanima
Hrvatska vlada je donijela uredbu prema kojoj će od 1. juna svaki stranac pri ulasku u Hrvatsku morati imati 100, odnosno 50 eura po danu planiranog boravka u toj zemlji.
"Ta uredba je usklađena sa standardima i propisima većine zemalja EU-a i sastavni je dio prilagođavanja hrvatskog zakonodavstva EU-a", kaže se u saopštenju hrvatskog MUP-a koji podsjeća da su stranci po sadašnjim propisima bili dužni imati 350 bivših njemačkih maraka (180 eura) po danu boravka u Hrvatskoj.

Granični policajci, kao i do sada, i dalje imaju diskrecijsko pravo subjektivne procjene od koje osobe će pri ulasku u Hrvatsku zatražiti da im pokaže novac.

Po uredbi o sistemu viza, koja na snagu stupa 1. juna, svaki stranac pri ulasku u Hrvatsku morat će imati po 100 eura za svaki dan planiranog boravka. A ako stranac bude posjedovao ovjereno pozivno pismo fizičke ili pravne osobe u Hrvatskoj, dokaz o turističkoj rezervaciji ili sličnu ispravu, bit će dužan predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u vrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka.

Kao dokaz priznavat će se kreditne i bankovne kartice, potvrde banaka, čekovi i drugi dokazi iz kojih se može utvrditi posjedovanje potrebnih sredstava, stoji u saopštenju MUP-a.

U MUP-u kažu i da po navedenoj uredbi nadležno tijelo za kontrolu prelaska državne granice ima ovlaštenja da od stranca zatraži da pokaže sredstva za uzdržavanje za vrijeme boravka u Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao, ili za putovanje u treću državu.

Hrvatski MUP navodi i da je ta uredba izazvala velik interes u medijima pojedinih susjednih zemalja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je izrazio neslaganje zbog najave uvođenja uredbe i najavio da bi BiH mogla uvesti oštre protumjere, kao na primjer donijeti odluku po kojoj bi hrvatski građani pri ulasku u BiH morali imati po 500 eura za svaki dan boravka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: