{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska uvela nove mjere prema stranim državljanima

N
18.5.2004. u 09:47
0
0
Hrvatska uvela nove mjere prema stranim državljanima
0
Hrvatska uvela nove mjere prema stranim državljanima
Hrvatska vlada je donijela uredbu prema kojoj će od 1. juna svaki stranac pri ulasku u Hrvatsku morati imati 100, odnosno 50 eura po danu planiranog boravka u toj zemlji.
"Ta uredba je usklađena sa standardima i propisima većine zemalja EU-a i sastavni je dio prilagođavanja hrvatskog zakonodavstva EU-a", kaže se u saopštenju hrvatskog MUP-a koji podsjeća da su stranci po sadašnjim propisima bili dužni imati 350 bivših njemačkih maraka (180 eura) po danu boravka u Hrvatskoj.

Granični policajci, kao i do sada, i dalje imaju diskrecijsko pravo subjektivne procjene od koje osobe će pri ulasku u Hrvatsku zatražiti da im pokaže novac.

Po uredbi o sistemu viza, koja na snagu stupa 1. juna, svaki stranac pri ulasku u Hrvatsku morat će imati po 100 eura za svaki dan planiranog boravka. A ako stranac bude posjedovao ovjereno pozivno pismo fizičke ili pravne osobe u Hrvatskoj, dokaz o turističkoj rezervaciji ili sličnu ispravu, bit će dužan predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u vrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka.

Kao dokaz priznavat će se kreditne i bankovne kartice, potvrde banaka, čekovi i drugi dokazi iz kojih se može utvrditi posjedovanje potrebnih sredstava, stoji u saopštenju MUP-a.

U MUP-u kažu i da po navedenoj uredbi nadležno tijelo za kontrolu prelaska državne granice ima ovlaštenja da od stranca zatraži da pokaže sredstva za uzdržavanje za vrijeme boravka u Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao, ili za putovanje u treću državu.

Hrvatski MUP navodi i da je ta uredba izazvala velik interes u medijima pojedinih susjednih zemalja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je izrazio neslaganje zbog najave uvođenja uredbe i najavio da bi BiH mogla uvesti oštre protumjere, kao na primjer donijeti odluku po kojoj bi hrvatski građani pri ulasku u BiH morali imati po 500 eura za svaki dan boravka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: