{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska uputila protestnu notu BiH

F
19.6.2009. u 18:47
0
4
Hrvatska uputila protestnu notu BiH
0
Hrvatska uputila protestnu notu BiH
Zagreb, Foto: Sarajevo-x.com
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uputilo je u petak protestnu notu ambasadi BiH u Zagrebu povodom jučerašnjeg donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, saopćio je MVPEI.
MVPEI u noti ističe kako je ovaj zakon izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom u okviru Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Hrvatske vlasti su notama i pismima upućenima bosanskohercegovačkoj strani u februaru, aprilu i maju argumentirano ukazale na štetnost i neopravdanost donošenja protekcionističkog i diskriminacijskog zakona kojim Bosna i Hercegovina krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTA-i, navodi u svom današnjem saopćenju MVPEI.

Ministarstvo je također istaknulo kako posebno zabrinjava da Bosna i Hercegovina nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitnih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konzultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti.

"Republika Hrvatska smatra kako je Bosna i Hercegovina takvim neprimjerenim postupanjem dodatno iskazala nepoštivanje preuzetih međunarodnih obveza prema susjednoj zemlji koja joj pruža veliku potporu u brojnim područjima saradnje", navodi se u psaopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatra, stoga, kako ovakvo ponašanje nije u duhu dobrosusjedske suradnje za koju se obje države zauzimaju te će ostaviti posljedice na cjelokupne odnose dviju zemalja.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj je sjednici u Sarajevu prihvatio Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kojim se predviđa vraćanje pune carinske stope za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Zakon je prihvaćen većinom glasova zastupnika Doma naroda Parlamentarne skupštine, a jedino su protiv glasovali hrvatski zastupnici.

Tim je zakonom predviđeno naplaćivanje pune carine prilikom uvoza robe iz više carinskih pristojba za poljoprivredne proizvode podrijetlom iz Hrvatske i Srbije. Te carinske pristojbe odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: