{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska uputila protestnu notu BiH

F
19.6.2009. u 18:47
0
4
Hrvatska uputila protestnu notu BiH
0
Hrvatska uputila protestnu notu BiH
Zagreb, Foto: Sarajevo-x.com
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uputilo je u petak protestnu notu ambasadi BiH u Zagrebu povodom jučerašnjeg donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, saopćio je MVPEI.
MVPEI u noti ističe kako je ovaj zakon izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom u okviru Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Hrvatske vlasti su notama i pismima upućenima bosanskohercegovačkoj strani u februaru, aprilu i maju argumentirano ukazale na štetnost i neopravdanost donošenja protekcionističkog i diskriminacijskog zakona kojim Bosna i Hercegovina krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTA-i, navodi u svom današnjem saopćenju MVPEI.

Ministarstvo je također istaknulo kako posebno zabrinjava da Bosna i Hercegovina nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitnih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konzultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti.

"Republika Hrvatska smatra kako je Bosna i Hercegovina takvim neprimjerenim postupanjem dodatno iskazala nepoštivanje preuzetih međunarodnih obveza prema susjednoj zemlji koja joj pruža veliku potporu u brojnim područjima saradnje", navodi se u psaopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatra, stoga, kako ovakvo ponašanje nije u duhu dobrosusjedske suradnje za koju se obje države zauzimaju te će ostaviti posljedice na cjelokupne odnose dviju zemalja.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj je sjednici u Sarajevu prihvatio Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kojim se predviđa vraćanje pune carinske stope za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Zakon je prihvaćen većinom glasova zastupnika Doma naroda Parlamentarne skupštine, a jedino su protiv glasovali hrvatski zastupnici.

Tim je zakonom predviđeno naplaćivanje pune carine prilikom uvoza robe iz više carinskih pristojba za poljoprivredne proizvode podrijetlom iz Hrvatske i Srbije. Te carinske pristojbe odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: