Veliki izazovi
24

Hrvatska u Sarajevu predstavila prioritete predsjedavanja EU: Spremni smo pomoći BiH

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Hrvatska je pripremila ambiciozan program predsjedavanja Vijećem Evropske unije koji, između ostalog, uključuje i pružanje podrške Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Uniji, poručeno je na današnjem javnom predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedavanja.

Na početku konferencije za medije ambasador Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, poželio je uspješno predsjedavanje kolegama iz Hrvatske kazavši da je od izuzetne važnosti što je pitanje Zapadnog Balkana u vrhu programa predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU.

"Nadam se da ćemo svakako u narednim mjesecima imati snažniji fokus Evropske unije u ovom regionu. Što se tiče nas, snažnije smo se aktivirali s novim sazivom Vijeća ministara BiH na realizaciji nekih od prioriteta. Prošle sedmice bio sam u Briselu gdje sam imao priliku sastati se s predstavnicima Komisije EU. Ima tu dobre volje za BiH uz olakšanje da smo konačno bili u prilici da prevaziđemo ovih predugih 14 mjeseci zastoja u formiranju vlasti. Prepoznajemo činjenicu da će trebati puno vremena i kontinuiranih napora, imajući u vidu složeno uređenje BiH, na putu ka proširenju. Uz to je potrebna i snažna perspektiva budućeg članstva BiH u onoj eri nakon što ispuni uslove za ulazak u EU", kazao je Sattler.

Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)

Jedan od njegovih glavnih prioriteta, kako je dodao, jesu izmjene u radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća s naglaskom na podnošenje imovinskih kartona i krivičnih prijava. Kako kaže, bez pravog angažman cijelog društva i svih građana, rezultati će ostati samo ograničeni.

"Drugi prioritet je izborni zakon. Tu je cijeli jedan niz koji treba unaprijediti izborni proces i vratiti povjerenje građana BiH u izborni proces. Ukoliko se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces u svim ostalim lokalnim upravama. Nadam se da će se ove godine izbori održati u svakom dijelu ove zemlje, uključujući i Mostar", dodao je Sattler.

On također dodaje da će u fokusu njegovog djelovanja biti i reforma zdravstvenog sistema, unapređenje poslovnog okruženja BiH i privlačenje investitora, pitanje odlaska mladih iz BiH, ali i zagađenja zraka koje je prepreka na putu postizanja zelene Evrope do 2050. godine.

Kada je riječ o politici proširenja, Sattler je dodao: "Imamo i mi iz Evropske unije svoje zadaće kada je riječ o metodologiji za proširenje. Kada sam preuzeo funkciju u septembru prošle godine bio sam optimista i rekao sam da je u BiH moguće napraviti pozitivne korake i na domaćem i vanjskom terenu. Već sada smo napravili određene iskorake i moguće je ići naprijed. Uvjeravam vas da nastavljamo raditi na tome. Pokazali smo kroz ranije primjere uspješnost procesa pridruživanja i pokazat ćemo to i u budućnosti. Domaći lideri moraju zasukati rukave i istinski početi raditi na reformama. Zajednički možemo napraviti pravu razliku".

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić potom je predstavio prioritete predsjedavanja Vijećem EU u narednih šest mjeseci. Kako je na početku istakao, hrvatsko predsjedavanje dolazi u vremenu velikih promjena za EU.

"Vodeći se hrvatskim nacionalnim prioritetima i smjernicama EU, Hrvatska je pripremila ambiciozan program predsjedavanja koji pokazuje kako hrvatski građani vide prednosti Unije. Imamo priliku pridonijeti za bolje uvjete i perspektive svih građana u EU", kazao je Sabolić.

Ivan Sabolić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ivan Sabolić (Foto: T. S./Klix.ba)

Kako je dalje kazao, u fokusu Hrvatske posebno će biti zbližavanje građana Unije. Potom je naglasio da će se boriti za sigurniju Evropu, odnosno za jačanje unutarnje sigurnosti.

Neki od prioriteta Hrvatske će biti i sveobuhvatna i održiva migracijska politika, borba protiv lažnih vijesti te proširenje utjecaja EU na globalni društveni poredak.

"Svjesni smo transformacijske snage pristupnog procesa. Vjerujući čvrsto u identitet evropskog jugoistoka, zalagat ćemo se za nastavak politike proširenja. Usredotočit ćemo se na otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je napredak BiH i stoga je Hrvatska spremna pomoći BiH svojim svježim iskustvom u pregovaračkim procesima. Vjerujemo da će BiH uložiti napore u reformske procese. Ovo je trenutak da EU pošalje snažnu poruku regiji. Vjerujem da ćemo u predstojećem razdoblju imati prigode da razmijenimo mišljenja o evropskom putu BiH. Radujemo se plodnoj saradnji sa svima što će nam pomoći u korist evropskog projekta u izazovnim vremenima koja su pred nama. Uvjeren sam da ćemo za šest mjeseci predati predsjedništvo Njemačkoj uz zadovoljstvo onim što smo postigli", naglasio je ambasador Sabolić.

Da će Hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU biti poprilično teško jer pokriva jedan dio institucionalne priče koja se otvara u EU, istakao je i Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije BiH. Ipak, nada se da će BiH ostati dosljedna svom evropskom putu.

Edin Dilberović (Foto: T. S./Klix.ba)
Edin Dilberović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Svjesni smo da dinamika procesa proširenja ovisi o stavovima EU, a i o nama samima u onoj mjeri u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu. Dobijanje statusa kandidata ovisi o nama, našim političarima i našim institucijama. Nadam se da će naši političari iskoristiti trenutak predsjedavanja Hrvatske. Nada je i da će hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU dati mogućnost BiH. Nadam se da će BiH i njeni političari zadržati fokus na proširenju i EU integracijama", rekao je Dilberović.

Uz isticanje da Hrvatska stoji na raspolaganju da pruži pomoć našoj zemlji, s današnjeg predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja poslana je poruka da proces EU pripada svim građanima BiH.