Sporazum o readmisiji
112

Hrvatska sve više migranata vraća u BiH, premijer USK pisao Konakoviću i Nešiću

S. Š.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je otvoreno pismo ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću i direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi, a povodom najnovijeg migrantskog vala koji je zahvatio ovaj dio BiH.

Kako je Ružnić naveo u svom pismu, USK se trenutno suočava sa povećanim brojem migranata koji svakodnevno pristižu na područje kantona, a prema određenim informacijama, veći broj njih Hrvatska sa svoje teritorije vraća u BiH navodno po osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji .

O ovom procesu, a koji je posljednjih dana rezultirao dolaskom više stotina migranata u Krajinu od ministra sigurnosti BiH, a ni ministra vanjskih poslova BiH, kao ni direktora Službe za poslove sa strancima, Ružnić kaže da nisu čuli niti jednu riječ što smatra neodgovornimk ponašanjem čelnika institucija nadležnih za pitanje migracija i migranata.

"Posebno je zabrinjavajuće što postoje indicije da je među novopridošlim migrantima na područje USK-a i za nas nepoznat broj onih, koji bi mogli predstavljati potencijalni sigurnosni izazov. U prilog tome govore i podaci da je u Privremenom prihvatnom centru na Lipi, uz očigledno, Vašu saglasnost i u tajnosti od nas, otvoren Centar za detenciju koji je svojevrsna pritvorska jedinica u koju se prema našim informacijama, a koje ste nam prešutjeli, smještaju oni migranti kojima se zabranjuje kretanje i pod prismotrom su. Sve ovo ukazuje na to koja kategorija i struktura migranata se sa zapada dovodi u USK", piše Ružnić.

Ružnić upozorava na nove okolnosti koje mogu dovesti i do terorističkih napada.

"Mi smo svjesni da se u USK-a u posljednje vrijeme 'slijevaju' do sada najopasnije grupe migranata i ako smo do sada priliv migranata pripisivali nehaju i nebrizi državnih institucija, sad možemo reći da ih državne institucije organizovano i ciljano upućuju u ovaj dio BiH", ističe on.

Nadalje, državne ministre i Laketu upozorava da je stanje ozbiljno i kritično i za svega nekoliko dana može doći do eskalacije.

Naglašava da su u obavezi ste da vlast u USK upoznaju s informacijama o tome da li sporazume o readmisiji provode sa Srbijom i Crnom Gorom, jer, kako kaže, "nisu migrant koje masovno vraćaju iz Hrvatske porijeklom s USK-a, pa da ih isključivo smještate u Centar Lipa, koji nema kapacitete za već sad veliki priliv ljudi, pa je sve više migranata na ulicama Bihaća".

"Stoga, u ime Vlade USK-a hitno zahtijevam promptno rješavanje ovog problema i ne pristajemo na ništa manje od jednake raspodjele migranata iz Sporazuma o readmisiji na teritoriji cijele BiH", stava je Ružnić.

Jer, nastavlja, činjenica je da je Služba za poslove sa strancima prošle godine u potpunosti preuzela kontrolu nad Prihvatnim centrom Lipa, ali nije doprinijela rješavanju problema s migrantima koje ponovo trpi najviše grad Bihać.

"Gospodo, vaša obaveza je da radite svoj dobro plaćeni posao, a ne da Vašim neradom doprinosite sigurnosnom riziku u ovom dijelu BiH i da na pragu turističke sezone na ovom području koja je prema najavama turističkih djelatnika bila obećavajuća, a već sada je upitna, ponovo nas takvim odnosom prema ovom problemu usmjeravate da ga mi rješavamo", poručuje premijer USK.

Za kraj, poručuje da je krajnje vrijeme da shvate ozbiljnost situacije i da se umjesto što iz udobnih fotelja daju populističke i pompezne izjave i održavaju jalove i beskorisne sastanke, bolje je prihvate obavezu i poduzmu konkretan posao.