{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska stranka u BiH: Čović je odustao od svog prijedloga Izbornog zakona

24.9.2017. u 10:57
69
109
Hrvatska stranka u BiH: Čović je odustao od svog prijedloga Izbornog zakona
69
Hrvatska stranka u BiH: Čović je odustao od svog prijedloga Izbornog zakona
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska stranka BiH smatra kako je vrh HDZ BIH odustao od izmjena svoga diskriminirajućega Izbornoga zakona, apsolutno svjesna da te političke prijedloge neće podržati većina u Zastupničkome domu Parlamenta BiH.
"U strahu da u razumnom roku uopće neće doći do promjena Izbornoga zakona i da možda neće ponovno biti izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva direktnim putem lider HDZ BIH Dragan Čović je ponudio svojim partnerima iz SDA verbalnu spremnost za dogovor oko izbora članova Predsjedništva BiH u državnom Parlamentu", poručuju iz Hrvatske stranke.

Hrvatska stranka je još prije nekoliko mjeseci izašla u javnost sa prijedlogom da se svi članovi Predsjendištva BIH biraju u oba doma Parlamenta BiH , što je otprilike bio i prijedlog bivšega Evropskoga povjerenika za proširenje Stefana Filea koji je mjesecima neuspješno pomagao ovdašnjim vođana da promijene famozni Izborni zakon.

"Tada su nadobudni čelnici HDZ BIH robusno odbacili takav model biranja članova Predsjendištva BiH jer su već bili zakoračili u suludu i neprovodivu avanturu omeđavanja etničkih izbornih jedinica u kojima su prekrižili veliki broj Hrvata u BiH", navodi se u saopćenju.

Hrvatska stranka bi pozdravila iskrene pregovore svih vođa parlamentarnih stranaka oko izbora članova Predsjendištva BIH ali i oko otklanjanja osporenih odredbi u Izbornome zakonu oko izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Međutim bojimo se da svojim neslužbenim prijedlogom oko modela izbora članova Predsjedništva BIH u Parlamentu Bih ,vrh HDZ, opet svjestan da bošnjačke stranke neće prihvatiti njihov prijedlog koji ne tretira i srpskoga člana Predsjendištva BiH, želi samo elegantno izaći iz blata i izbjeći daljnje osude javnosti zbog svojih , srećom propalih, izmjena Izbornoga zakona i prebaciti lopticu na druge stranke. Izvan svake sumnje u HDZ BiH je zavladala panika zbog mogućnosti, pa i nekih najava, da bi ljevica ponovno mogla krenuti u trku za hrvatskoga člana Predsjendištva BiH", stoji u saopćenju HS BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: