Izborne jedinice
11

Hrvatska stranka BiH poziva dva HDZ-a da ne bojkotuju sjednicu Doma naroda

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Hrvatska stranka BiH poziva delegate iz dva HDZ-a u federalnom Domu naroda da ne bojkotuju ili napuštajuvanrednu sjednicu toga Doma i da u parlamentarnoj raspravi iznesu svoja stajališta i ponude argumente za eventualno obaranje Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kako se navodi u saopćenju ove stranke, ponuđeni Izborni zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Domu naroda parlamenta FBiH apsolutno je u skladu s Ustavom FBiH i Izbornom zakonu koji vrlo precizno propisuje da su izborne jedinice i raspodjela mandata u nadležnosti entiteta.

"S toga su neutemeljene pa i smiješne tvrdnje samozvanog pravnog tumača Ustava FBIH i Izbornoga zakona, nekada uspješnoga ortopeda Bože Ljubića, kako je ponuđeni Zakon o izbornim jedinicama zapravo entitetski udar na Ustav BiH. Podsjećamo Narodna skupština RS je prije nekoliko godina također usvojila novi Zakon o izbornim jedinicama i on se primjenjuje već u dva izborna ciklusa , a vrlo je zanimljivo kako se Božo Ljubić i njegov HDZ BiH , nisu žalili na taj zakon što znači da su tada znali da je on u nadležnosti entiteta", saopćili su.

Navode kako ne sumnjaju kako je Zakon o izbornim jedinicama koji će se u četvrtak naći pred izaslanicima u Domu naroda Parlamenta FBIH u cijelosti kompatibilan sa odlukom Ustavnoga suda BiH po žalbi Bože Ljubića.