Uoči posjete
50

Hrvatska stranka BiH: O čemu će Izetbegović i u čije ime razgovarati u Ankari

Klix.ba
Hrvatska stranka BiH objavila je saopćenje povodom najave da će član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetiti turskog kolegu u Ankari, napomenuvši da je Izetbegovićevo ranije stajalište bilo da će se odluke donositi u Sarajevu.

"Pred najavljenu posjetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Republici Turskoj, Hrvatska stranka BiH i javnost u državi žele znati je su li teme za razgovor i stajališta usaglašeni u Predsjedništvu BiH i u ime koga Izetbegović putuje u Ankaru", stoji u saopćenju Hrvatske stranke BiH.

Navode da su se bošnjačka javnost, pa i sam Izetbegović, nedavno žestoko obrušili na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović što je sa predsjednikom Turske Recepom Erdoganom, navodno, razgovarala i o izmjenama Izbornoga zakona BiH.

"U ponedjeljak će upravo Bakir Izetbegović sa predsjednicima Vučićem i Erdoganom, izvan BiH, razgovarati o unutarnjim pitanjima naše zemlje. Dapače, kako se najavljuje tema razgovora bit će daleko važnije i osjetljivije političko pitanje, odnosi između Srba i Bošnjaka, odnosno između muslimana i pravoslavaca", navodi se u saopćenju.

Ističu da Hrvatska stranka ne spori, naprotiv, smatra poticajnim i pozitivnim zalaganje za normaliziranje odnosa između naroda i ukupnih prilika, ali smatra kako se procesi moraju voditi u BiH te da se odluke ne smiju donositi izvan Sarajeva.

"Uostalom, takvo je stajalište iznio i bošnjački član Predsjendištva BiH tokom nedavne posjete sva tri člana Predsjedništva BiH Beogradu a nakon što je čak izazvao i stanoviti politički incident kada je za govornicom replicirao predsjedavajućem Predsjendištva BiH Draganu Čoviću na njegove poruka vezane za priznanje Kosova", navodi se u saopćenju.

Hrvatska stranka sa žaljenjem konstatira kako se praksa političkoga soliranja u Predsjedništvu BiH nastavlja a ovoga puta su dodatno podgrijane sumnje pa i strahovi da Bakir Izetbegović neće nešto strateški dogovarati na štetu trećega konstitutivnoga naroda u BiH, dakle Hrvata, ali i europskoga puta.

"Sigurni smo da bi bošnjački čelnici sumnjičavo reagirali kada bi se u Zagrebu primjerice sastali predsjednici Hrvatske i Srbije i da za istim stolom sjedi i hrvatski član Predsjendištva BIH a da pri tome teme za razgovor i stajališta nije usuglasio u Predsjedništvu BiH. Hrvatska stranka poziva sve vođe u BiH da sve pregovore o odnosima između naroda u BIH vrate u naše domaće institucije kako bi izbili adute zagovornicima teroija zavjere o dogovoru dvojice na račun trećega ili da uzmaknu jer nisu spoboni i nisu politički dorasli voditi ovu zemlju", zaključeno je u saopćenju.