Incident na granici
425

Hrvatska sada optužuje BiH: Trebali su dovesti migrante pred EU parlamentarce

S. H.
Foto: Nello Scavo
Foto: Nello Scavo
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik vlade te zemlje Davor Božinović optužio je bh. stranu da je učestvovala u navodnom performasnu na granici, kada je hrvatska policija zabranila EU parlamentarcima da provjere tretman migranata.

Božinović tvrdi da je sve bilo izrežirano i da su italijanski parlamentarci bili u privatnoj posjeti granici Hrvatske i BiH. On je optužio bosanskohercegovačku stranu da je u tome učestvovala.

"Sakupljamo i imamo sve više informacija o performansu koji se trebao dogoditi na našoj granici. Bilo je pomagača s bh. strane granice, koji su trebali ilegalno dovesti migrante u trenutku kada su se trebali pojaviti italijanski europarlamentarci", naveo je Božinović gostujući na HRT-u.

On je optužio i hrvatski SDP da je učestvovao u tome, naglasivši da je granična policija postupila ispravno.

Podsjetimo, četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei za vikend su stigli na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.

Političari iz Italije su kasnije poručili da to nisu očekivali.