{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska prva na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH

F
5.3.2007. u 16:21
0
0
Hrvatska prva na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH
0
Hrvatska prva na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH
Hrvatska je prva na listi najznačajnijih partnera BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a u cjelokupnoj razmjeni BiH učestvuje s 21,28 posto ili s 23,21 posto u uvozu i 18,80 posto u izvozu.
Osim o političkim odnosima između BiH i Republike Hrvatske, kao i o stanju u regiji općenito, na 11. sjednici Međudržavnog vijeća BiH i Republike Hrvatske vođeni su razgovori i o privrednoj saradnji dviju zemalja. U sklopu visoke državne delegacije BiH, Zagreb je protekih dana posjetio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Slobodan Župljanin koji je imao i odvojeni sastanak s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem.

Zajednički je konstatirano da BiH i Republika Hrvatska imaju izrazito visoku ekonomsku suradnju, ali da postoje i problemi koje ubuduće treba efikasnije i brže rješavati.

Prema podacima VTKBiH, ukupna vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Hrvatske od 2000. do 2006. godine iznosila je oko 8,8 milijardi eura, od čega je izvoz iznosio 1,8 milijardi eura, a uvoz sedam milijardi eura. Prosječna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 25,99 posto.

U prošloj godini ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene bio je 1,8 milijardi eura, od čega je 1,3 milijardi eura iznosio uvoz iz Hrvatske, a tek oko 500 miliona eura izvoz iz BiH. Pokrivenost uvoza izvozom je lani iznosila 37,96 posto, što je značajan rast u odnosu na pokrivenost od 12 posto iz 2000. godine.

Napredak je postignut, ali još nije dovoljan za uspostavu kvalitetnijeg i ravnomjernijeg odnosa u vanjskotrgovinskoj razmjeni.
Iako postoji trend rasta vanjskotrgovinske razmjene BiH, pa i trend bržeg rasta izvoza od uvoza, ipak je deficit još vrlo visok.

Deficit je posebno izražen u agroindustrijskom sektoru gdje je lani ostvaren uvoz iz Hrvatske od oko 300 miliona eura, dok je izvoz iz BiH iznosio tek 45 miliona eura.

Ovo su podaci, ističu u VTKBiH, koji upozoravaju vlasti BiH, ali i zemlju – partnera Hrvatsku, da se stanje mora značajnije mijenjati kako ovo ne bi postao limitirajući faktor kod unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa u budućnosti.

Župljanin je istaknuo da se nalazimo u fazi razvoja u kojoj je suradnja već na takvom nivou da bi, uz standardnu razmjenu robe, trebala doseći i više oblike saradnje u smislu intenziviranja razmjene usluga, znanja i tehnologija, formiranja zajedničkih kompanija za nastup na trećim tržištima i racionalizacije tržišta radne snage u dvjema zemljama.

Također je potrebno dosljedno provoditi i unapređivati provedbu ugovora o veterinarskoj suradnji koji je zaključen u julu 2004.

U tom smislu, i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj treba povećati broj objekata koji bi dobili dozvole za prometovanje životinja i proizvoda animalnog porijekla. Potrebno je i ujednačiti kriterije za izdavanje garancije takvim objektima od Ureda za veterinarstvo u BiH i Uprave za veterinarstvo u Hrvatskoj, ubrzati rad inspekcijskih timova za pregled ovakvih objekata, te ubrzati i pojednostaviti ukupnu proceduru.

Implementiranjem usvojenih standarda, treba osigurati potrebna odobrenja za izvoz proizvoda od svinjskog mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, kao i od janjećeg i telećeg, s obzirom na to da su trenutno na snazi zabrane uvoza ovih proizvoda, a za šta nema opravdanih razloga.

Postignuta je suglasnost da nadležni organi BiH i Hrvatske potpišu ugovor o preuzimanju dijela detašmana koje je Republika Hrvatska dobila od Njemačke za izvođenje građevinskih radova jer Hrvatska koristi samo 60 posto, te preostalih 40 posto može prepustiti Bosni i Hercegovini, od čega bi dobar dio opet mogle koristiti hrvatske firme. To bi doprinijelo racionalnijem iskorištavanju radne snage iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a stvorilo bi i nove mogućnosti zajedničkog nastupa kod izvođenja radova u Njemačkoj, što bi bilo korisno za obje zemlje.

Župljanin je s Vidoševićem razgovarao i o saradnji komora te je dogovoreno da predsjednik HGK-a posjeti Vanjskotrgovinsku komoru BiH do kraja prve polovine godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: