BiH
0

Hrvatska prva na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH

FENA
Hrvatska je prva na listi najznačajnijih partnera BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a u cjelokupnoj razmjeni BiH učestvuje s 21,28 posto ili s 23,21 posto u uvozu i 18,80 posto u izvozu.

Osim o političkim odnosima između BiH i Republike Hrvatske, kao i o stanju u regiji općenito, na 11. sjednici Međudržavnog vijeća BiH i Republike Hrvatske vođeni su razgovori i o privrednoj saradnji dviju zemalja. U sklopu visoke državne delegacije BiH, Zagreb je protekih dana posjetio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Slobodan Župljanin koji je imao i odvojeni sastanak s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem.

Zajednički je konstatirano da BiH i Republika Hrvatska imaju izrazito visoku ekonomsku suradnju, ali da postoje i problemi koje ubuduće treba efikasnije i brže rješavati.

Prema podacima VTKBiH, ukupna vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Hrvatske od 2000. do 2006. godine iznosila je oko 8,8 milijardi eura, od čega je izvoz iznosio 1,8 milijardi eura, a uvoz sedam milijardi eura. Prosječna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 25,99 posto.

U prošloj godini ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene bio je 1,8 milijardi eura, od čega je 1,3 milijardi eura iznosio uvoz iz Hrvatske, a tek oko 500 miliona eura izvoz iz BiH. Pokrivenost uvoza izvozom je lani iznosila 37,96 posto, što je značajan rast u odnosu na pokrivenost od 12 posto iz 2000. godine.

Napredak je postignut, ali još nije dovoljan za uspostavu kvalitetnijeg i ravnomjernijeg odnosa u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Iako postoji trend rasta vanjskotrgovinske razmjene BiH, pa i trend bržeg rasta izvoza od uvoza, ipak je deficit još vrlo visok.

Deficit je posebno izražen u agroindustrijskom sektoru gdje je lani ostvaren uvoz iz Hrvatske od oko 300 miliona eura, dok je izvoz iz BiH iznosio tek 45 miliona eura.

Ovo su podaci, ističu u VTKBiH, koji upozoravaju vlasti BiH, ali i zemlju – partnera Hrvatsku, da se stanje mora značajnije mijenjati kako ovo ne bi postao limitirajući faktor kod unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa u budućnosti.

Župljanin je istaknuo da se nalazimo u fazi razvoja u kojoj je suradnja već na takvom nivou da bi, uz standardnu razmjenu robe, trebala doseći i više oblike saradnje u smislu intenziviranja razmjene usluga, znanja i tehnologija, formiranja zajedničkih kompanija za nastup na trećim tržištima i racionalizacije tržišta radne snage u dvjema zemljama.

Također je potrebno dosljedno provoditi i unapređivati provedbu ugovora o veterinarskoj suradnji koji je zaključen u julu 2004.

U tom smislu, i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj treba povećati broj objekata koji bi dobili dozvole za prometovanje životinja i proizvoda animalnog porijekla. Potrebno je i ujednačiti kriterije za izdavanje garancije takvim objektima od Ureda za veterinarstvo u BiH i Uprave za veterinarstvo u Hrvatskoj, ubrzati rad inspekcijskih timova za pregled ovakvih objekata, te ubrzati i pojednostaviti ukupnu proceduru.

Implementiranjem usvojenih standarda, treba osigurati potrebna odobrenja za izvoz proizvoda od svinjskog mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, kao i od janjećeg i telećeg, s obzirom na to da su trenutno na snazi zabrane uvoza ovih proizvoda, a za šta nema opravdanih razloga.

Postignuta je suglasnost da nadležni organi BiH i Hrvatske potpišu ugovor o preuzimanju dijela detašmana koje je Republika Hrvatska dobila od Njemačke za izvođenje građevinskih radova jer Hrvatska koristi samo 60 posto, te preostalih 40 posto može prepustiti Bosni i Hercegovini, od čega bi dobar dio opet mogle koristiti hrvatske firme. To bi doprinijelo racionalnijem iskorištavanju radne snage iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a stvorilo bi i nove mogućnosti zajedničkog nastupa kod izvođenja radova u Njemačkoj, što bi bilo korisno za obje zemlje.

Župljanin je s Vidoševićem razgovarao i o saradnji komora te je dogovoreno da predsjednik HGK-a posjeti Vanjskotrgovinsku komoru BiH do kraja prve polovine godine.