|

Hrvatska predala BiH posmrtne ostatke šest žrtava

Hrvatska predala BiH posmrtne ostatke šest žrtava
0
F
FENA
14.1.2013. u 18:27
0
komentara
0

dijeljenja
Hrvatska predala BiH posmrtne ostatke šest žrtava
Ministarstvo branitelja RH na graničnome prijelazu Slavonskome Brodu predalo je danas posmrtne ostatke šest žrtava rata - državljana BiH Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Žrtve su ubijene u ratu od 1992. do 1994. godine, a ekshumirane su iz grobnica u Erdutu u Osječko-baranjskoj županiji i Krnjaku u Karlovačkoj županiji te jedna na predjelu Kupreških vrata u Bosni i Hercegovini.

Posmrtne ostatke predao je pomoćnik ministra, načelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić, a preuzeo ih je vršilac dužnosti predsjednika kolegija Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.

Grujić je rekao kako je predaja posmrtnih ostataka osoba za koje je utvrđeno da su državljani BiH dokaz da Hrvatska traga za svim nestalim osobama bez obzira na njihovu nacionalnost ili državljanstvo te da sa susjednim državama ima dobru saradnju.

"Da nije bilo te saradnje, ovih šest osoba koje su pronađene u masovnim grobnicama nikad ne bi bile identificirane i nikad njihove obitelji ne bi o njima ništa doznale", dodao je.

"U ovom trenutku još nemamo podatke o tome ko je ubio ove žrtve. Zasad samo znamo da su to pripadnici srpskih paravojnih jedinica. Ti ljudi su dovedeni s teritorija BiH i ubijeni u Hrvatskoj", istaknuo je Grujić.

Amor Mašović rekao je da su od šest žrtava dvije ubile Arkanove jedinice.
"Žrtve su uhapšene u Zvorniku (BiH) u svibnju 1992., odvedene u Erdut i ondje ubijene i bačene u masovnu grobnicu iz koje su već prije nama neka tijela predana", rekao je Mašović, dodajući da je među žrtvama bio jedan maloljetnik.

Ostala trojica bili su pripadnici Armije BiH, također mlade osobe koje su nestale na području Velike Kladuše u novembru 1994. Pronađeni su u blizini Krnjaka kod Karlovca.

"Teško je pretpostaviti kako su ondje dospjeli", rekao je Mašović utvrdivši da su ih najvjerovatnije ubile paravojne jedinice Fikreta Abdića.

"Istraga će pokazati jesu li ubijeni na teritoriju BiH pa odvezeni u RH, ili su živi odvedeni i ondje ubijeni. Šesta osoba nestala je 1993. na području Kupreških vrata", rekao je Amor Mašović, dodajući kako su njegovi posmrtni ostatci u Hrvatsku dospjeli nakon iskopavanja u BiH dok se tu još nije radila identifikacija posmrtnih ostataka.

BiH trenutno traga za oko 8 000 osoba, dosad je ekshumirano 23.000 žrtava, od kojih je identificirano oko 20.000. Prema Mašovićevim riječima, identifikaciju najviše otežava što je dio žrtava jedanput ili više puta prebacivan bagerima u druge masovne grobnice.

Kako je rekao, ima žrtava čiji su kosturi spojeni, a pronađeni su u pet grobnica međusobno udaljenih i više od trideset kilometara.

Oba predstavnika dviju država ističu da je identifikaciji žrtava pridonijela dobra saradnja institucija dviju država u projektu Međunarodne komisije za nestale osobe.

Grujić je podsjetio da Hrvatska još traga za 1714 nestalih osoba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.