Sistemske kontrole
4

Hrvatska: Pojačana frekvencija vozila na granici, ali nema višesatnih zadržavanja

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bregana (Foto: HAK)
Na graničnim prijelazima u Hrvatskoj pojačana je frekvencija vozila, ali iz Hrvatskog autokluba ističu da, uprkos sistemskim kontrolama, nema višesatnih zadržavanja.

"Pola sata se čeka na ulazak u Hrvatsku na graničnim prijelazima Slavonski Brod, Županja, Metković, Jasenovac, Šamac, Ličko i Petrovo selo. Kada je riječ o izlasku iz Hrvatske na Pasjaku i Rupi čeka se 45 minuta, Macelju i Bregani blizu sat. Na Vinjanima Donjim i Kaštelima zadržavanja u oba smjeru su 30 minuta", kazala je za Klix.ba Irena Čačić iz HAK-a.

Na izlasku iz Hrvatske povećan je promet teretnih vozila pa je tako kolona na Bregani 5 km, Pasjaku i Rupi 500 m, dok se na Macelju, Bajakovu i Dubravi Križovljanskoj čeka sat vremena.

Prema podacima BIHAMK-a, na graničnim prijelazima u BiH najduža zadražavanja su na izlazu iz BiH u Orašju, Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu gdje se čeka blizu sat vremena. Na prijelazima Bosanska Gradiška, Izačić i Donja Gradina zadržavanja su od 30 do 45 minuta, dok su na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja do 30 minuta.