Ogromna investicija
112

Hrvatska počinje s odabirom borbenih aviona, četiri ponude na stolu

R. D.
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Danas je istekao rok koji je ponuđačima ostavila vlada Hrvatske za dostavljanje ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, a na međunarodni poziv javile su se četiri zemlje.

Nakon SAD-a koji nudi nove F-16, Izraela s polovnim F-16 i Francuske s korištenim avionima Rafale koji su svoje najbolje i konačne ponude već dostavili, posljednji su ponudu predali Šveđani za svoje Gripene, prenosi HTV.

Ministarstvo obrane saopćilo je kako je s današnjim danom počeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona nakon što su ponuđači dostavili svoje najbolje i konačne ponude.

Najbolju i konačnu ponudu (BAFO) 10. novembra dostavile su SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30 te Francuska Republika za korišteni avion Rafale, a Kraljevina Švedska najbolju i konačnu ponudu (BAFO) za novi avion JAS-39 C/D Gripen predala je danas.

"Ovo je bio momenat kad se predaje tzv. konačna i najbolja ponuda. Znači, nakon što su razjašnjeni svi detalji ponude, to je bio trenutak kada su ponuđači mogli iskorigirati svoju ponudu, što su i učinili. Kako Amerika, tako i Francuska, a evo danas je to učinila i Švedska", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Göran Martensson, izvršni direktor Švedske agencije za opremanje odbrambenog sektora kazao je kako već imaju partnere u ovoj regiji i to funkcionira veoma dobro.

"Tako da sam uvjeren da će Hrvatska biti jako zadovoljna s avionima Gripen. Postoji i mogućnost dugoročne suradnje između Švedske i Hrvatske", rekao je .

Iz MORH-a Navode kako će proces donošenja odluke na državnom nivou početi početkom 2021., a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, te Odluku Vlade o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

Dok traje proces evaluacije i odabira najbolje ponude, ne možemo s detaljnim podacima izlaziti u javnost, poručuju iz MORH-a.