Hrvatska ove godine daje još više novca za Hrvate u BiH

F
FENA
15.4.2019. u 14:17
348
97
Hrvatska ove godine daje još više novca za Hrvate u BiH
348
Hrvatska ove godine daje još više novca za Hrvate u BiH Foto: R. D./Klix.ba
Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz hrvatskog proračuna biti izdvojeno 25,8 miliona kuna (više od 6,5 miliona KM), što je 1,8 milion kuna više nego lani, najavljeno je u četvrtak na sjednici hrvatske vlade koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.
"Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz podršku programima i projektima od interesa za hrvatski narod", istaknuo je državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

U tu je svrhu, naglasio je, u proračunu za ovu godinu izdvojeno 25,8 miliona kuna što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 miliona kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se finansirati iz proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Komisija će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni tender te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava, javlja Hina.


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: