{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska od EU zatražila potporu izgradnji koridora Vc

S
17.9.2009. u 20:30
0
18
Hrvatska od EU zatražila potporu izgradnji koridora Vc
0
Hrvatska od EU zatražila potporu izgradnji koridora Vc
Hrvatska namjerava do konca sljedeće godine riješiti sva otvorena pitanja, a među njima i sporove sa BiH oko izgradnje Pelješkog mosta i imovine BiH u Hrvatskoj, kazao je za Sarajevo-x.com Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija prilikom posjete Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" u Sarajevu.
Jandroković nam je kazao kako Hrvatska snažno podupire izgradnju dijela koridora Vc kroz BiH, o čemu je danas bilo govora i na sastanku premijerke Hrvatske Jadranke Kosor i mađarskog premijera Gordona Bajnaia nakon kojeg su poslana pisma predsjedniku Evropske komisije Jose Manuelu Barrosou.

- Između 12 pisama poslanih Evropskoj komisiji, jeste i ono u kojem Hrvatska i Mađarska zahtijevaju da se iz evropskih fondova sufinansira izgradnja koridora Vc kroz BiH - kazao nam je Jandroković.

Na naš upit boji li se da bi, nakon što je Hrvatska riješila otvorena pitanja sa Slovenijom, pitanja gradnje mosta na Pelješcu koju bh. strana spori i imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj a koja do danas nije vraćena mogle usporiti hrvatske pregovore, Jandroković je kazao kako se nada da će dvije susjedne države naći zajedničko rješenje.

- Očekujem da Hrvatska tokom naredne godine okonča pregovore, a da u toku 2011. postane i punopravna članica EU. Sva pitanja sa BiH riješiće se u cilju održavanja dobrosusjednih odnosa - kazao nam je, ne dajući detalje na koji način vidi rješenje otvorenih pitanja sa BiH koja bi ukoliko se ne riješe mogla usporiti evropski put Hrvatske.

Jandroković je "Napredak" posjetio uoči sutrašnjeg održavanja trećeg Gospodarskog foruma kojeg organizira "Caritas". Kazao je kako će na Forumu govoriti o hrvatskoj politici prema BiH, položaju Hrvata i načinima na koje će Hrvatska ubuduće podržavati razvoj BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: