{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska od BiH preuzela predsjedavanje JJI-em

F
1.6.2007. u 14:25
0
0
Hrvatska od BiH preuzela predsjedavanje JJI-em
0
Hrvatska od BiH preuzela predsjedavanje JJI-em
Republika Hrvatska je danas u Sarajevu na godišnjem ministarskom sastanku zemalja članica Jadransko-jonske inicijative (JJI) preuzela od Bosne i Hercegovine jednogodišnje predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom.
Na ovom sastanku je usvojena Sarajevska deklaracija koja je definirala ključne pravce djelovanja JJI-a.

Kako je ocijenjeno na pres-konferenciji, ovaj sastanak je bio prekretnica u razvoju Inicijative, s obzirom na određene odluke u pravcu njenog reorganiziranja.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je predsjedavao sastankom, kazao je kako su predstavnici zemalja članica JJI-a danas odlučili da formiraju stalni sekretarijat Inicijative.

Naime, to je jedina regionalna inicijativa koja dosad nije imala stalno sjedište te će biti poduzete konkretne aktivnosti na uspostavi sekretarijata u cilju boljeg i efikasnijeg rada JJI-a. Italija je ponudila da sjedište sekretarijata bude u Ankoni.

Također, zaključeno je da se široka lepeza pitanja kojima se dosad bavila Incijativa suzi na ključne oblasti od interesa za njene zemlje članice. To su zaštita okoliša, transport i komunikacije, turizam i zaštita kulturnog blaga.

Prema riječima pomoćnika ministrice vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske Pjera Šimunovića, dogovoreno je da se pojača saradnja zemalja članica u ovim ključnih oblastima.

Na sastanku je, kako je kazao, još jednom iskazana nužnost unapređivanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, što je posebno bitno na putu prema evroatlantskim integracijama.

Predsjedavanje BiH JJI-em ocijenjeno je veoma uspješnim. Organizirana su četiri okrugla stola u oblasti organiziranog kriminala, turizima i ekonomije, zaštite okoliša, te kulture, koji su zabilježili značajne rezultate.

Zemlje članice JJI-a su Albanija, Hrvatska, BiH, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: